Wigemark napominje da se ovdje misli na posjetu Briselu nakon postizborne uspostave nove vlasti u zemlji.  

- Vrlo je važno da su oni saglasni kako prvo trebaju zajednički otići u Brisel, zajednički predstavljati Bosnu i Hercegovinu. To i nama treba da čujemo, jer dosad sve priče bile o podjelama - kazao je Wigemark novinarima u Sarajevu uoči redovne godišnje konferencije Udruženja javnih komunikatora jugoistočne Evrope (SEECOM).

Generalno, smatra on, u Bosni i Hercegovini je važno imati otvoren dijalog o tome šta zapravo znači biti Evropljaninom, odnosno šta znači da Bosna i Hercegovina postane jednog dana članicom Evropske unije.

- Naravno, Bosna i Hercegovina jeste evropska zemlja, ali govorim u onom smislu identiteta - identiteta Evropljanina. I ova zemlja može - kad postanete članica Evropske unije - da se građani osjećaju Evropljanima, dakle građanima Evropske unije, ali i građanima Bosne i Hercegovine jednako kao Bošnjacima, Srbima, Hrvatima, ostalima… - istakao je ambasador Wigemark.
 
Nakon intenzivne predizborne kampanje, naglašava on, u BiH će uslijediti različiti razgovori i rasprave, "ali ja ne vidim da se baš o ovoj temi razgovara".

- Volio bih vidjeti političke lidere, predstavnike političkih stranaka da zajedno, za istim stolom, razgovaraju upravo o ovoj temi za koju su, barem načelno, bili saglasni u smislu da žele vidjeti ovu zemlju u Evropskoj uniji. Ali bi onda oni morali konkretnije razgovarati - na koji način to osigurati, kako osigurati da nakon izbora, u zakonodavnim tijelima, imate stabilne koalicije koje će biti u mogućnosti da donose one teške odluke potrebne na evropskom putu i o tome šta u ovom kontekstu znači identitet Evropljanina - riječi su Larsa-Gunnara Wigemarka.
 
Godišnja konferencija Udruženja javnih komunikatora jugoistočne Evrope, koja je otvorena danas u Sarajevu i čiji je Wigemark jedan od učesnika, održava se uporedo s godišnjom skupštinom Udruženja.