Vatikanski ured za pravojerje, Kongregacija za nauk vjere, objavio je u ponedjeljak službeni odgovor na pitanje može li katoličko svećenstvo blagosloviti istospolne zajednice. Odgovor, sadržan u objašnjenju na dvije stranice, objavljenom na sedam jezika i odobrenom od pape Franje, bio je negativan, javlja AP.

U dekretu je naznačeno da postoji razlika između crkvene dobrodošlice i davanja blagoslova homoseksualnim osobama, što podržava, i davanja blagoslova njihovima zajednicama, jer se svako takvo sakramentalno priznanje tumači u jednakosti s brakom.

Vatikan smatra da se s homoseksualcima mora postupati dostojanstveno i s poštovanjem, ali da je homoseksualni seks "suštinski poremećen". Katoličko učenje drži da je brak cjeloživotna zajednica muškarca i žene, dio Božijeg plana i namijenjen je stvaranju novog života. Budući da istospolne zajednice nisu dio tog plana, crkva ih ne može blagosloviti, navodi se u dokumentu.

Bog "ne može dati blagoslov grijehu: on može dati blagoslov grešnom čovjeku, tako da taj čovjek može prepoznati da je dio njegovog plana ljubav i da može mu dopustiti da se promijeni", navodi se.