- Mislim da se neće pronaći ništa spektakularno - rekao je otac Norbert Hofmann, vodeći vatikanski dužnosnik za odnose sa Židovima, prenosi Reuters.

Građa iz vremena pontifikata Pija XII (1939-1958) bit će dostupna od aprila ove godine, što željno iščekuje židovska zajednica. Brojni Židovi smatraju da papa nije dovoljno učinio da zaštiti Židove u Drugom svjetskom ratu. Vatikan tvrdi da je Pio potajno pomagao Židovima, smatrajući kako bi u suprotnom mogao izazvati oštru reakciju Trećeg Reicha i time pogoršati položaj Židova, ali i katolika u ratnoj Evropi.

Kada je papa Franjo odobrio deklasificiranje građe iz pontifikata Pija XII, kazao je kako je njegova baština promatrana uz "neke predrasude i pretjerivanja". Biskup Sergio Pagao, prefekt Vatikanskih arhiva, rekao je da dokumenti iz Drugog svjetskog rata sadrže milione stranica podijeljenih u 121 tematsku cjelinu. Dvorana u kojoj se dokumenti mogu pregledavati ima 60 mjesta i sva su rezervirana do kraja godine.

-Svaka osoba moći će izvući vlastite zaključke, ali mi se ne bojimo. Dobra (koja je Pio činio) toliko su velika u odnosu na nekoliko sjena - smatra Pagano.

Hofmann je rekao da je Pio XII bio povučeni diplomat i vrlo, vrlo oprezan čovjek.

-U okolnostima okupacije bilo je teško vikati iz svega glasa - istaknuo je Hofmann koji je Nijemac.

Upitan o stajalištu Katoličke crkve da je Pio u tim okolnostima učinio sve što je mogao, Pagano je odgovorio: "Novi dokumenti će to dodatno potkrijepiti i osnažiti".