open-navfaktor-logo
search
Član Vučićevog SNS-a
Vaterpolista Aleksandar Šapić novi gradonačelnik Beograda
Visoki funkcioner Srpske napredne stranke i nekadašnji najbolji golgeter svijeta u vaterpolu Aleksandar Šapić izabran je danas u Skupštini grada Beograda za gradonačelnika Beograda, javlja Anadolu agency.
20.06.2022. u 18:10
get url
text

Glasanje na sjednici bilo je tajno i za Šapića je glasalo 57 odbornika, a za izbor bilo je potrebno minimalno 56 od 110 odbornika.

Šapića su podržale Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije, dok mu podršku nisu dale opozicione Stranka slobode i pravde, odbornici zeleno-lijeve koalicije "Moramo" okupljene oko pokreta "Ne davimo Beograd", Narodne stranke, koalicije NADA čiji je deo Demokratska stranka Srbije, kao ni krajnje desna stranka "Zavetnici" i desno opredeljeni pokret "Dveri".

On je 25. gradonačelnik Beograda od 1945. godine.

Na sjednici Skupštine su odbornici opozicije govorili i o tome da će biti održani ponovljeni izbori za grad Beograd zbog tijesne većine i da Šapić ima oročeni mandat, a on je poručio:

- Izbori će biti kad će biti, kad se izgubi većina u Skupštini, za tri mjeseca, za godinu dana, za četiri. Ovaj saziv i ovaj odnos snaga ćete sanjati poslije sljedećih izbora.

Šapić je do izbora na mjesto gradonačelnika bio predsjednik najmnogoljudnije beogradske općine Novi Beograd. Rođen je 1. juna 1978. u Beogradu, a vaterpolom se bavio od 1984. godine, a za reprezentaciju Jugoslavije je nastupio prvi put 1995. godine i za reperezentaciju igrao do 2008. godine. Počeo je u vaterpolo klubu Crvena zvezda, dok je 1991. prešao u vaterpolo klub Partizan, gdje je 1992. godine sa 14 godina debitovao za prvi tim, pa se 1993. vratio u Zvezdu, od 2001. igrao je u Italiji i Rusiji.

Od 1996. do 2009. godine osvojio je 14 uzastopnih titula golgetera lige, učestvovao je četiri puta na Olimpijskim igrama i osvojio jednu srebrnu i dvije bronzane medalje, sa reprezentacijom Jugoslavije, Srbije i Crne Gore, a kasnije i Srbije na 22 takmičenja osvojio je 20 medalja.

Osnivač je humanitarne fondacije "Budi human" preko koje se prikupljaju sredstva za liječenje ljudi.

Kako se navodi u njegovoj zvaničnoj biografiji, diplomirao je 2003. godine, magistrirao 2009. godine, a doktorirao 2012. godine u oblasti industrijskog menadžmenta, ali je njegov doktorat osporavan u široj javnosti.

Bio je član Demokratske stranke i 2009. godine bio je pomoćnik tadašnjeg gradonačelnika i aktuelnog predsjednika Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, od 27. juna 2012. godine nalazi se na čelu općine Novi Beograd, a poslije napuštanja DS-a formirao je sopstveno udruženje "Za naš grad". Poslije toga je napravio Srpski patriotski savez, koji se ujedinio sa Srpskom naprednom strankom, gdje je u maju 2021. godine izabran za potpredsjednika Glavnog odbora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.