open-navfaktor-logo
search
Praktično
Vaše ruke mogu biti mjerilo koliko hrane treba da pojedete a da se ne prejedate
Dnevnu količinu ugljikohidrata možete odrediti svojom šakom. Broj kalorija koje sadrže hljeb, žitarice, riža, krompir, treba da bude ograničen na veličinu šake
30.11.2019. u 15:58
get url
text

Mjerenje kalorija i količina hrane koje smijete unijeti ili pojesti tokom dana kako biste očuvali vitku liniju ili skinuli višak kilograma mogu biti veoma iscrpljujući.

Ruka, dlan ili prsti mogu vam biti odrednica koliko koje hrane možete i smijete pojesti da biste jeli dovoljno i zdravo.

Ugljikohidrati

Dnevnu količinu ugljikohidrata možete odrediti svojom šakom. Broj kalorija koje sadrže hljeb, žitarice, riža, krompir, treba da bude ograničen na veličinu šake. Tako ćete tijelu osigurati dovoljno energije.

Muškarcima je, kada je riječ o tjestenini, dovoljno dvije šake, a ženama jedna.

Proteini

Veličina dlana je prava mjera za određivanje koliko proteina ćete pojesti. Iako su namirnice sa visokom količinom proteina zdrave, poput pilećih prsa, ribe, jaja sa njima ne treba pretjerivati.

Sir

Sir je vrlo ukusan te je veoma lako pretjerati sa unosom, međutim nije zdravo unijeti više od dozvoljene količine.

Komad sira veličine prsta je dovoljan za unos, a da se time ne ugrožava zdravlje.

Masnoće

Našem tijelu u jednom danu ne treba puno masnoća pa je količina veličine vrha prsta sasvim dovoljna.

Voće i povrće

Količina voća i povrća mjeri se tako da dlanove okrenete prema gore pa spojite ruke. Dvije takve porcije, kolike bi stale u ruke, dovoljne su za muškarce, a jedna za žene. Kada se radi o smootijima i sokovima, preporuka je 150 mililitara dnevno.

Slatkiši

Dovoljno je da unesete slatkiše veličine vašeg palca. Slatke delicije poput čokolade, bombona, slatkih namaza i sličnog ne treba konzumirati više od te količine.

To su namirnice koje organizmu nisu potrebne pa je bolje pripaziti sa količinom, piše BrightSide.

Desert

Postoji mjera i za ostale deserte poput sladoleda, kolača, keksa. Količina ne bi smjela biti veća od veličine vaše zatvorene šake.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.