open-navfaktor-logo
search
Posvađali se, a nisu ni počeli
Varnice između većine i opozicije u Skupštini KS: "Vi radite svoje, a mi ćemo svoje"
Skupština Kantona Sarajevo danas započela je varnicama između većine u Skupštini KS i opozicije, te je napravljena 15-minutna pauza zbog prepirki.
13.04.2022. u 09:55
get url
text

- Želim da vas upozorim predsjedavajući i kolege u Skupštini KS da potpuno identični razlozi neustavnosti koji su utvrđeni od Ustavnog suda za sazivanje 43. radne sjednice Skupštine KS, a koji su utvrđeni i prilikom sazivanja 41. i 38. sjednice Skupštine KS su prisutni i danas u nastavku 49. radne sjednice. U tom smislu upozoravam vas na kršenje člana 71. Poslovnika o radu. Ustavni sud je tim presudama omogućio opstanak Vlade šest mjeseci i omogućio da se otkloni neustavnost, međutim na današnjoj sjednici Skupštine sve tačke koje mi usvojimo, a prethodno je Ustavni sud utvrdio neustavnost prilikog sazivanja, mogu biti veoma upitne. Pozivam vas kao odgovornog čovjeka da vodite računa o radu Skupštine KS jer mi danas imamo nekoliko važnih tačaka i zakona, a po presudu Ustavnog suda će biti neustavno, odnosno ništavno – kazao je predsjednik Kluba SDA u Skupštini Kantona Sarajevo Mahir Dević.

Predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić je kazao Deviću da je on neodgovoran zastupnik.

- Ja vas upozoravam kao neodgovornog zastupnika koji koristi svaki mogući trenutak da opstruira rad Skupštine i Vlade KS. Poručujem vam vi radite svoje, a mi ćeo svoje, a djela će kasnije pokazati ko je bio u pravu kao i do sad - kazao je Okerić.

Okerić je kazao je da presuda Ustavnog suda FBiH niti jednog momenta nije ulazila u meritum zakona već da li je materijal dostavljen u elektronskoj formi ili je isprintan, te da li su obaviještene sve komisije i zašto nisu svi zastupnici dobili materijal.

VEZANI TEKST - Ustavni sud FBiH imao dosta posla u KS: Vlast u KS usvajala neustavne odluke i zakone

- To je sramota što radite, kolege. Rezultati govore da vi ne možete zaustaviti procese koji se provode u KS, nećete u tome uspjeti. Neću vam dozvoliti da pričate na ovu temu jer setrudite da opstruirate. Ometate sjednicu – kazao je Okerić dok su zastupnici opozicije negodovali jer im nije data riječ što je u skladu sa Poslovnikom.

Nakon što su zastupnici SDA ukazali da nema pravo da im ne da riječ, Okerić je kazao da je njegova procjena da ometaju rad i da je to razlog zašto im ne da riječ.

Klub Demokratske fronte zatražio je pauzu od 15 minuta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.