Razgovori su bili posvećeni ekonomskom i investicionom planu za Zapadni Balkan, što je projekat od, kako je kazao Tegeltija, izuzetne važnosti za Bosnu i Hercegovinu i od kojeg građani i privreda imaju velika očekivanja.

- Nažalost, ovaj razgovor nije imao dobru stranu iz razloga što je komesar upoznao sa stavovima Evropske unije da projekti koji su već odobreni za Koridor Vc i željezničku prugu neće biti potpisani do trenutka dok se ne razriješe određena politička pitanja u Bosni i Hercegovini. Izrazio sam apsolutno nezadovoljstvo sa takvim stavom Evropske unije jer to smatram uvođenjem sankcija BiH, odnosno RS-u jer su oba projekta iz RS-a - kazao je Tegeltija.

Dodao je da "svako uvođenje sankcija nije dobro i dovodi nas u situaciju da blokiramo ne samo ta dva projekta u RS-u već sve projekte koji se nalaze u BiH."

- RS neće dozvoliti da ti projekti budu blokirani. Ima na raspolaganju dva moguća načina rješenja problema, da bira nove investitore koji postoje i koji se mogu pronaći ili da gradi nove prioritete. Nadam se da će kod članica Evropske unije preovladati shvatanje da blokiranje ekonomskih projekata predstavlja kažnjavanje entiteta, jednog naroda i da to ništa dobro neće donijeti, a pogotovo neće riješiti političku krizu u BiH - rekao je Tegeltija.