Vanredna skupština SDA Zenica: Nezir Pivić izabran za predsjednika

objavljeno: 03.02.2018. u 16:04

Danas je u Zenici održana Vanredna izborna skupština Stranke demokratske akcije (SDA) na kojoj su birani predsjednik, potpredsjednici i članovi Općinskog izvršnog odbora.

- Prošlog vikenda, to jest 27. i 28. januara održani su izbori u 66 mjesnih ogranaka na kojima je birano rukovodstvo mjesnih odbora i 156 delegata koji su danas zaokružili vanrednu izbornu skupštinu. Izbornoj skupštini su danas prisustvovala 142 delegata.

Oni su aklamacijom za predsjednika zeničke SDA, inače najjače i najbrojnije lokalne organizacije SDA u Bosni i Hercegovini, jednoglasno izabrali prof. dr. sc. Nezira Pivića, dosadašnjeg predsjednika Povjereništva koji je u minuloj godini aktivno radio na stabilizaciji i konsolidaciji stranke. Biografiju novog predsjednika SDA Zenica možete pogledati na kraju članka.

U svom obraćanju je predsjednik Pivić, zahvaljujući se na podršci i izražavajući zadovoljstvo demokratskom atmosferom, naglasio kako ovim izborima Stranka demokratske akcije u Zenici otvara novu stranicu u svome radu, a ona će biti u znaku organizacionog jačanja, kadrovskog osvježenja i intenzivnije promocije idejno-etičkih temelja na kojima počiva SDA.

Nakon toga, na prijedlog novog predsjednika izabrani su potpredsjednici SDA Zenica, a delegati su tajnim glasanjem povjerenje dali Mirsadu Čizmi, Suadu Kaknji, Ismetu Begiću, Belmi Pojskić i Jasminu Duvnjaku čime su oni postali i prvi članovi Izvršnog odbora. Izborna skupština je nakon toga tajnim glasanjem birala pet dodatnih članova Izvršnog odbora od 11 kandidata koji su delegirani od strane mjesnih odbora. Nakon tajnog glasanja za članove Izvršnog odbora izabrani su Amir Ismić, Esad Čivić, Ekrem Ćosić, Abdulah Mangić i Namir Škaljo.

U nastavku skupštine je novoizabrani predsjednik Nezir Pivić, u skladu sa statutarnim ovlaštenjima i izbornim pravilima, predložio još šest članova Općinskog izvršnog odbora o čemu se skupština izjasnila aklamacijom.

Aklamacijom su jednoglasno izabralni Naidin Ahmetspahić, Semir Bolić, Miralem Galijašević, Elvir Smriko, Senad Sarajlić i Ahmed Mutapčić.

U Općinski izvršni odbor su, prema statutarnim odredbama, po funkciji ušli i prof. dr sc. Spahija Kozlić kao predsjednik Kluba vijećnika SDA u Gradskom vijeću Zenica, dr. Malik Ejubović u svojstvu predsjednika Povjereništva Asocijacije mladih i predstavnica Asocijacije žena SDA Zenica.

Današnjim činom zenička SDA je još jednom pokazala da je daleko najorganizovanija, najbrojnija, kadrovski najsposobnija i najjača stranka u našem gradu. Ovo je prva organizacija u Bosni i Hercegovini koja je povjereništvo, postavljeno nakon lokalnih izbora, zamijenila legalnim i legitimnim tijelom koji će SDA voditi u narednom periodu. Učinjeno je to u skladu sa svim demokratskim standardima i u ozračju promocije snage i jedinstva- navodi se u saopćenju SDA Zenica.