open-navfaktor-logo
search
O ukidanju taksi
Vanredna sjednica Skupštine Kosova o ugroženim odnosima Kosova i SAD-a
Premijer Kosova Albin Kurti je na vanrednoj sednici Skupštine Kosova izjavio da je ubijeđen da postoji spreman nacrt sporazuma između Kosova i Srbije te da ukidanje taksi ne bi značilo nastavak već završetak dijaloga.
11.03.2020. u 20:00
get url
text

Vanredna sjednica Skupštine Kosova održava se na zahtjev opozicione Demokratske partije Kosova (PDK) kako bi se raspravljalo o ugrožavanju odnosa Kosova sa Sjedinjenim Američkim Državama, kao rezultat nemarnog i neozbiljnog pristupa premijera u vezi sa savjetima i uputstvima predstavnika SAD-a.

Bedri Hamza, šef zastupničke grupe Demokratske partije Kosova, zastupnicima je obrazlažući zahtjev za vanrednu sjednicu, kazao da je neophodno da se djeluje bez kašnjenja prema zahtjevima Sjedinjenih Američkih Država, za nastavak dijaloga i postizanje konačnog obavezujućeg sporazuma između Kosova i Srbije pod vodstvom SAD-a. 

Hamza je istakao da je PDK ozbiljno zabrinut posljednjim najavama američkih zvaničnika da će biti povučene američke vojne trupe, kao i ekonomska pomoć u vrijednosti više hiljada miliona dolara, istakavši da Kosovo konačnu fazu dijaloga sa Srbijom mora da vodi u koordinaciji sa zapadnim saveznicima SAD-om i EU.

Zastupnik i lider Demokratske partije Kosova Kadri Veseli je istakao da neispunjavanje zahtjeva SAD-a šteti građanima Kosova. On se zapitao da li premijer Kurti može garantovati suverenitet i teritorijalni integritet zemlje bez američke podrške. Veseli je optužio premijera da "orkestrira antiamerički duh, koji pokušava da držati pod kontrolom".

Arben Gashi, šef zastupničke grupe Demokratskog saveza Kosova (LDK), partije koja je dio vladajuće koalicije, zatražio je od premijera Albina Kurtija da brzo ukine takse od 100 posto na uvoz robe iz Srbije i BIH, kako to traži najvažniji kosovski saveznik Sjedinjene Američke Države, kako bi se dala šansa dijalogu.

-Tražim od premijera Kurtija, nudeći svu pomoć Demokratskog saveza Kosova, da što pre potpuno ukine takse. Gospodine premijeru, od tebe, od nas ovdje, čekaju se odluke. Niko vas neće smatrati kukavicom jer podliježete američkom pritisku. Ovaj kamen o vratu koji ste naslijedili i koji nemate potrebe da držite ni privremeno suprotno interesima i zahtjevima kosovskog naroda - rekao je Gaši.

Iako kruže informacije da je predsjednik Thaci već postigao nacrt sporazum, Gashi smatra da ako cijeli politički spektar ne učestvuje u postizanju konačnog sporazuma, taj sporazum neće ni biti konačan.

S druge strane, premijer Kosova Albin Kurti je izjavio da je ubijeđen da postoji spreman sporazum između predsjednika Kosova Hashma Thacija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i da zato ukidanje taksi ne znači nastavak dijaloga, već završetak dijaloga. 

- Ono što se traži je da se sruši Vlada, da se srušim ja kao premijer, kako bi se osnažio onaj koji je u ime Kosova na tajnim sastancima napravio sporazum, kojeg će spremnog servirati ne da bi započeo dijalog, nego da bi zatvorio bilo kakvu mogućnost za dijalog. I da je samo 10 posto šansi da je sporazum spreman, mi moramo biti izuzetno pažljivi. A ja sam ubijeđen da je sporazum spreman i to je problem - kazao je Kurti.

Premijer Kurti je krajem februara najavio da će Vlada 15. marta početi postepeno i uslovljeno ukidanje, međutim taj prijedlog na Vladi još nije usvojen, jer Demokratski savez Kosova traži potpuno ukidanje taksi.

Bivša Vlada Kosova, na čelu s premijerom Ramushem Haradinajem uvela je novembra 2018. godine takse, koje su blokirale dijalog sa Srbijom. Srbija je nakon uvođenja taksi prekinula dijalog s Kosovom, koji se u Briselu vodio posredstvom Evropske unije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.