open-navfaktor-logo
search
Borba s vremenom
Vanljudski napori spasioca da izvuku što više preživjelih: Nakon 84 sata iz ruševina u Kahramanmarasu spašena dva brata...
Dva brata, starosti 15 i sedam godina, koji su bili pod ruševinama u Kahramanmarasu, spašeni su 84 sata nakon zemljotresa koji je u ponedjeljak pogodio Tursku i Siriju, javlja Anadolija.
09.02.2023. u 17:43
get url
text

Ekipe iz Isparte su na područjima pogođenim zemljotresima i ulažu velike napore da spase što je moguće više ljudi.

Spasili su braću 15-godišnjeg Ahmeta i sedmogodišnjeg Muhammeda Ibrahima.

Nakon 86 sati iz ruševine zgrade u Kahramanmarasu spašena je i 46-godišnja Aysegul Hancer koja je potom prevezena u bolnicu.

Volonteri iz cijele zemlje stižu na područja pogođena zemljotresima na jugu zemlje. Dobrovoljni spasioci ulažu nadljudske napore u Iskenderunu kako bi spasili što više ljudi ispod ruševina.

Tu su i volonteri koji pomažu preživjelim i onima koji su ostali bez krova nad glavom.

Iskenderun je samo jedno od nekoliko teško oštećenih područja najjužnije provincije Hatay.

Student Ahmet Gokberk Ersan (24), iz obližnje provincije Mersin, među prvima je stigao u Iskenderun.

- Imam nekoliko prijatelja koji su živjeli ovdje. Ali bez obzira na to da li sam ih poznavao ili ne, moj jedini fokus je trenutno da pomognem u spašavanju života - rekao je Ersan.

Drugi volonter koji nije želio da kaže svoje ime, rekao je da su šanse za pronalaženje preživjelih "sve manje".

- Ali još nismo spremni da odustanemo - rekao je.

Dvogodišnji Mert Tatar spašen je u četvrtak u provinciji Hatay, 79 sati nakon zemljotresa.

Hazal (5) i njena majka Betul Guner spašene su iz ruševina uništene stambene zgrade u gradskoj četvrti Antakya nakon 72 sata. Trogodišnja Eya Haddap je spašena nakon 70 sati.

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan posjetio je područja pogođena zemljotresom, uključujući Hatay, u srijedu, dan nakon što je Turska objavila tromjesečno vanredno stanje.

U razornim zemljotresima koji su pogodili jug Turske poginulo je najmanje 16.546 osoba, a povrijeđeno je više od 64.000.

Najmanje 3.162 osobe su poginule, a više od 5.235 osoba je povrijeđeno u Siriji u nizu snažnih zemljotresa sa epicentrom na jugu Turske.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.