open-navfaktor-logo
search
Antiislamske poruke
Vandalski napad na džamiju u izgradnji u Strazburu
Muslimanske organizacije u Francuskoj u utorak su oštro osudile vandalski napad na džamiju u izgradnji u Strazburu.
23.02.2021. u 19:28
get url
text

Antiislamske poruke osvanule su u ponedjeljak na zidovima džamije "Eyup Sultan" u francuskom gradu Strazburu. Riječ je o džamiji koja je u izgradnji i koja će biti najveća džamija u Evropi. U saopćenju Islamske zajednice Milli Gorus (IGMG) ranije danas, kojoj pripada ova džamija, navedeno je kako su na zidovima džamija zatekli natpis "Ne islamu, vratite se u svoju zemlju". 

- Ovaj događaj odražava štetnu klimu u kojoj se danas nalazi Francuska. Nema materijalne štete, ali simbolika je jaka - naveli su iz IGMG-a. 

Kamen temeljac za džamiju položen je u oktobru 2018. godine, a njena gradnja se privodi kraju. Bit će najveća džamija u Evropi, a gradi se na 15 hektara zemlje, u osmanskom arhitektonskom stilu. Kompleks će sadržavati mesdžid za 3.000 osoba, konferencijske dvorane, školu, biblioteku, restorane i butike, kao i parkiralište sa 600 mjesta za vozila i biciklistički park.

Oko glavne kupole džamije nalazi se 27 malih kupola, a džamija će sa dvije munare visoke po 44 metra doprinijeti vjerskoj, arhitektonskoj i kulturnoj raznolikosti Strazbura. Dvadesetjednogodišnji muškarac kojeg je policija privela priznao je da je počinio vandalizam, saopćilo je Tužilaštvo u Strazburu. Motiv ili namjera vandalizma još uvijek nisu poznati.

Iz IGMG-a je navedeno da su posljednjih sedmica primili nekoliko prijetećih poruka, na koje vlasti nisu uspjele odgovoriti. Nedavni vandalizam dobio je široku kritiku nacionalnih tijela poput Francuskog vijeća muslimanskog bogosluženja (CFCM) i Saveza džamija (UMF).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.