open-navfaktor-logo
search
Nacionalni spomenik
Vandali oštetili ploču na arheološkom području Rataje i "ispisali četiri s"
Neodgovorne osobe su u periodu od 9. do 12. jula na lokalitetu "Nacionalni spomenik Arheološko područje Rataje u Ratajima" oštetile oficijelnu ploču, te ispisale "četiri s" po ploči i razbile njen prednji dio.
13.07.2020. u 11:04
get url
text

Ploču je postavila Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, koju je o ovom incidentu obavijestio član Upravnog odbora Udruženja Čengića Enes Čengić.

On navodi da je oštećenje registrovano jučer oko 12 sati, te da je odmah o tom vandalskom i zakonom kažnjivom djelu obaviještena Policijska stanica u Foči. Policija je potom, kako dodaje Čengić, obavila uviđaj i sačinila zabilješku, a svemu su prisustvovali i članovi porodice Čengić koji su i uočili oštećenja na ploči.

- Kako se radi o već nekoliko puta ponovljenom vandalskom uklanjanju navedene oznake ili njenom oštećenju kao i povremenim oštećenjima samih sakralnih objekata, obraćamo vam se molbom i zahtjevom da u skladu sa vašim zakonskim ovlaštenjima poduzmete adekvatne korake radi dalje zaštite ovoga nacionalonog spomenika. Zvanični izvještaj o ovome događaju možete dobiti od Policijske stanice u Foči - naveo je Čengić u pismu predsjedavajućem Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Predložio je da se postavi nova ploča sa originalnim natpisima jer je stara uništena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.