open-navfaktor-logo
search
Poruka u Briselu
Valter Flego, zastupnik u Evropskom parlamentu: Niko, ali baš niko, nema pravo negirati genocid u Srebrenici!
Dvadeset pet godina prošlo je od najstrašnijeg ratnog zločina na evropskom tlu od završetka Drugog svjetskog rata - genocida u Srebrenici - i niko, baš niko, ne bi smio uzimati za pravo negirati taj ratni zločin i relativizirati povijest - rekao je zastupnik IDS-a (Istarski demokratski sabor) u Evropskom parlamentu Valter Flego na današnjoj plenarnoj sjednici u Briselu, povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici.
10.07.2020. u 21:43
get url
text

Flego je naglasio da iskreno žali da u Evropskom parlamentu nije bilo političke volje za ponovnim donošenjem rezolucije o Srebrenici uoči ove važne godišnjice i dodao kako je "to neosuđivanje srebreničkih zločina veliki civilizacijski poraz ovog saziva Evropskog parlamenta".

- Najmanje što dugujemo žrtvama i njihovim obiteljima jest garancija da ćemo učiniti apsolutno sve u našoj moći da se takvi stravični zločini nikada ne ponove te garancija da će EU zauvijek biti beskompromisni čuvar mira i stabilnosti našeg kontinenta. Kao predstavnici Parlamenta, dužni smo insistirati na pravdi i odbacivati svaku politiku koja dijeli, osuđuje i isključuje, dužni smo promovirati zdravu i uzornu politiku. S ljudskim životima, boli i patnjom, nema kompromisa i spekulacija - poručio je Flego.

U sjećanje na sve žrtve srebreničkog zločina, Flego je prilikom svog govora na sakou nosio "Srebrenički cvijet", simbol borbe protiv genocida i masovnih stradanja ljudi. Jedanaest latica cvijeta predstavljaju 11. juli 1995. godine.

- Srebrenički cvijet simbol je stradavanja i podsjetnik na svo zlo ekstremističkog nacionalizma te opasnosti neiskorijenjene etničke mržnje. To je podsjetnik na najcrnji dio evropske povijesti, koji se nikada ne smije zaboraviti. Međutim, želim da ovaj Srebrenički svijet bude i simbol istinske vjere u zdraviju sadašnjost i bolju budućnost u kojoj nitko neće gubiti svoj život zbog različitosti, zbog pripadnosti drugoj vjeri ili naciji - istaknuo je Flego.

Poručio je kako snažno i nedvosmisleno osuđuje srebrenički genocid u julu 1995. godine i poziva sve da učine to isto.

- Izražavam najiskreniju sućut njihovim obiteljima i pozivam vas da zajedno odamo počast svim žrtvama - zaključio je Flego.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.