open-navfaktor-logo
search
Nakon sjednice
Valerija Galić: Ustavni sud BiH privremeno stavio van snage Zakon o nepokretnoj imovini RS-a
Valerija Galić, predsjednica Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, obratila se javnosti nakon sjednice Ustavnog suda na čijem je dnevnom redu bilo više apelacija zbog Zakona o nepokretnoj imovini RS-a.
02.03.2023. u 12:02
get url
text

Ustavni sud BiH je na plenarnoj sjednici održanoj elektronskim putem razmatrao zahtjev Denisa Bećirovića za donošenje privremene mjere kojom bi Ustavni sud privremeno stavio van pravne snage osporeni zakon do donošenja konačne odluke ovog suda, kao i druge podneske u vezi sa istim pitanjem.

- 28. februara kada je zakon stupio na snagu, član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je podneskom obavijestio Ustavni sud da ostaje kod svog zahtjeva. Isti dan su još tri podnositelja zahtjeva dostavila Sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini na teritoriji RS-a. Danas je Ustavni sud održao plenarnu sjednicu elektronskim putem samo sa tom tačkom dnevnog reda. 

Ustavni sud je donio odluku o privremenoj mjeri kojom je usvojio zahtjev člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, 11 zastupnika Zastupničkog doma i pet delegata Doma naroda Parlamenta BiH za donošenje privremene mjere. Ustavni sud BiH je donio odluku kojom se privremeno stavlja van prave snage zakon o nepokretnoj imovini u RS-u - rekla je Galić. 

Ona ja kazala da je Ustavni sud ocijenio da postoje razlozi da ova privremena mjera bude donesena i sa aspekta pravne sigurnosti i eventualno štetnih posljedica koje mogu nastati početkom primjene ovog zakona. 

Odluka stupa na snagu odmah, a odluka nije donesena jednoglasno. Kako je kazala Galić, potpredsjednik Ustavnog suda BiH Zlatko M. Knežević je izdvojio svoje mišljenje.

Galić je na pitanje novinara odgovorila da nije bilo nikakvih pritisaka na Ustavni sud BiH.

I član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić je podnio Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini sa zahtjevom za određivanje privremene mjere, kako ne bi nastala nenadoknadiva šteta eventualnom primjenom spornog zakona. Isto su učinili 11 zastupnika Zastupničkog doma i pet delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. U pitanju su zastupnici iz Socijaldemokratske partije (SDP), Naroda i Pravde (NiP), Naše strake (NS) i Bosanskohercegovačke inicijative (BHI-KF) i delegati Šefik Džaferović, Dženan Đonlagić, Džemal Smajić, Safet Softić i Zlatko Miletić.

Galić je navela da su svi zahtjevi spojeni.

Napomenula je da se radi o složenom pitanju, te da se sada zahtjevi trebaju dostaviti NSRS-u i eventualno drugim institucijama, tako da se na plenarnoj sjednici Ustavnog suda BiH 23. i 24. marta neće stići razmatrati o ovom predmetu u meritumu.

VEZANI TEKST - Komšić traži od Ustavnog suda BiH ocjenu ustavnosti Zakona o imovini RS-a i privremenu mjeru

Galić je istakla da je ovaj zakon privremeno stavljen van snage do donošenja konačne odluke, a odgovarajući na pitanja novinara naglasila je da ne trebaju obavještavati Tužilaštvo Bosne i Hercegovine o tome i da ono po službenoj dužnosti treba pratiti. Podsjetila je da je krivično djelo i neizvršavanje odluka Ustavnog suda.

Ona je ponovila da je Ustavni sud BiH u svojoj prvoj odluci izričito rekao da je do donošenja državnog zakona titular državne imovine je BiH.

- Dok BiH ne donese državni zakon ne bi se smjelo raspolagati, bilo kakve statusne promjene imovine vršiti - dodala je Galić.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt je 27. februara donio odluku kojom je suspendovao Zakon o nepokretnoj imovini RS-a, objavljen u Službenom glasniku RS-a i koji je 28. februara trebao stupiti na snagu. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.