open-navfaktor-logo
search
Stanje u BiH
Valentin Inzko danas predstavlja izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a
Među događajima koji su obilježili posljednjih šest mjeseci u BiH, Inzko izdvaja i presudu Radovanu Karadžiću, kojeg je Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u martu ove godine osudio na doživotnu zatvorsku kaznu
08.05.2019. u 09:45
get url
text

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko obratit će se danas Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) i podnijeti 55. izvještaj generalnom sekretaru UN-a o stanju provedbe mira u Bosni i Hercegovini. Izvještaj se odnosi na period od 16. oktobra 2018. do 15. aprila 2019. godine.

Inzko u izvještaju, između ostalog, ističe da vlast na nivou države, Federacije BiH te četiri od deset kantona još nije formirana. Novi saziv Vijeća ministara i Vlada FBiH, dodaje, nisu formirani zbog neslaganja vodećih stranaka oko reformi izbornog zakonodavstva i puta BiH ka članstvu u NATO-u.

- S pozitivne strane, konkretni razgovori među strankama o formiranju državne vlasti su napredovali i međunarodna zajednica očekuje da se novi saziv Vijeća ministara što prije formira – navodi se u Inzkovom izvještaju, koji je u posjedu Faktora.

Među događajima koji su obilježili posljednjih šest mjeseci u BiH, Inzko izdvaja i presudu Radovanu Karadžiću, kojeg je Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u martu ove godine osudio na doživotnu zatvorsku kaznu.

- Žalosno je da mnogi u BiH nastavljaju promovirati revizionističke narative o sukobu i poricati genocid u Srebrenici, kojeg su potvrdila dva međunarodna tribunala. U tom kontekstu, RS je formirao komisije za ponovno tumačenje događaja u Srebrenici i Sarajevu od 1992. do 1995. godine. Ove komisije će donijeti vrlo malo historijske vrijednosti ili pridonijeti pravdi i pomirenju, budući da su događaji u BiH tačno dokumentirani, i kao dio pravnih postupaka protiv počinitelja ratnih zločina od strane domaćih i međunarodnih sudova – navodi se u izvještaju.

Rezime cijelog izvještaja visokog predstavnika, kojeg je Faktor objavio u ponedjeljak, možete pročitati na priloženom linku:

VEZANI TEKST - Inzko u izvještaju UN-u objasnio zašto ne koristi ovlasti te ko krši Dejtonski sporazum

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.