open-navfaktor-logo
search
Besplatna je
Vakcinisani građani ZDK mogu u domovima zdravlja preuzimati potvrde sa QR kodom
Građanima Zeničko-dobojskog kantona, koji su okončali proces imunizacije, od ove sedmice je na raspolaganju mogućnost dobijanja besplatne potvrde sa QR kodom.
30.08.2021. u 08:20
get url
text

Dio je to procesa kojeg je Zavod za zdravstveno osiguranje ovog kantona provodio tokom implementacije eMi platforme i najbitnijeg dobijanja izvještaja eVakcine.

Da bi nadležni kreirali QR kod neophodno je da su podaci o vakcinisanju unijeti u sistem putem "kartona imunizacije," a do sada je u ovaj sistem uneseno više od 95 posto svih vakcinisanih u ZDK.

Nakon što građanin primi drugu dozu vakcine, a najkasnije 24 sata nakon toga, automatski si kreira kod, koji je sada na raspolaganju građanima. Isti sistem je implementiran u Kantonu Sarajevo i Unsko-sanskom kantonu, a sadrži sve elemente koji su međunarodno priznati.

Distribucija QR koda stanovništvu je besplatna, a građani svoje QR kodove mogu preuzeti u domovima zdravlja, prema pripadajućem vakcinalnom punktu gdje se vakcinisalo.

U nekim općinama ova procedura biće omogućena ne samo u centralnim, nego i u porodičnim ambulantama na terenu. QR kod sadrži samo osnovne lične podatke, ime i prezime, datum rođenja, čime su osigurane mjere zaštite ličnih podataka.

Svi građani ZDK, koji su primili drugu dozu vakcine, te žele preuzeti svoj QR kod, mogu se javiti u domove zdravlja u mjestima prebivališta.

Iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane napominju da građani i dalje mogu, pod nepromijenjenim uvjetima, osigurati prijepis vakcinalnih COVID-19 podataka u takozvani "Žuti karton", odnosno međunarodni vakcinalni "pasoš."

Ovaj, međunarodno priznati, dokument se koristi za imunizaciju, odnosno vakcinisanje po bilo kojoj osnovi, ne samo od COVID-19, nego i uključujući i područja u kojima je imunizacija drugim vakcinama neophodna, poput dalekog Istoka, južne Amerike ili nekih afričkih država.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.