open-navfaktor-logo
search
Na čekanju i najstariji
Vakcinacija u TK još na početku: Koliko je doza došlo, ko ih je primio, ima li zloupotreba
Masovne imunizacije u Tuzlanskom kantonu (TK) još nema, iako su praktično sve vakcine koje su došle u TK iskorištene.
27.05.2021. u 21:05
get url
text

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo (ZJZ) TK, zaključno sa 25. majem, prvu dozu vakcine primilo je 17.474, a dvije doze primilo je 3.000 osoba. Do sada su u TK došle ukupno 20.483 doze vakcina.

Najviše prvih doza primili su građani stariji od 60 godina i takvih je 11.462, dok je u toj populciji 1.145 osoba primilo obje doze. Kada su u pitanju zdravstveni radnici, prvu dozu primilo ih je 4.369, a obje doze 1.691. Prvu dozu primilo je 527 hroničnih bolesnika mlađih od 60 godina, a njih 68 primilo je obje doze.

- Još smo na vakcinaciji prioritetnih kategorija. Zdravstvenih radnika, korisnika staračkih domova i njihovih uposlenika te osoba starijih od 60 godina. Mi smo do sredine januara iz tih kategorija imali 33 hiljade prijavljenih za vakcinaciju. Dakle, za njih nam treba 66 hiljada doza, a do sada smo dobili tek nešto više od 20 hiljada - kaže Jasmin Brkić-Džambić iz Službe za epidemiologiju ZJZ-a TK.

Pririteti za vakcinaciju su zdravstveni radnici i pomoćno osoblje u zdravstvenim ustanovama, zatim korisnici staračkih domova i uposlenici tih ustanova, stariji od 75 godina, osobe od 60 do 74 godine starosti, a zatim osobe mlađe od 75 godina naročito ranjive zbog svojih klničkih stanja. Nakon njih na red dolaze osobe mlađe od 60 godina sa hroničnim bolestima i stanjima, a zatim zaposleni u značajnim javnim službama poput policije, prosvjete i socijalne službe. Na kraju dolaze na red ostali građani.

- Dakle, mi nismo dobili količinu vakcinu koja može zadovoljiti trećinu potreba prvih prioriteta. Najveći rizik je životna dob, to nam jasno ukazuju podaci koje imamo. U aprilu ove godine imali smo 604 hospitalizirana bolesnika, a od toga starijih od 65 godina bilo 361, a onih starosti od 50 do 64 godine 166. Mlađih od 50 godina hospitalizirano je 62 - kaže dr. Brkić-Džambić.

Podaci o umrlima u TK također govore o tome koliko su godine važan faktor.

Dr. Jasmina Brkić-Džambić

- Od početka pandemije do kraja aprila ove godine, u TK su preminule 742 osobe starije od 65 godina. Osoba od 50 do 64 godine starosti preminulo je 178, a mlađih od 50 godina dvadesetpetero - dodaje dr. Jasmina Brkić-Džambić.

Pored 33 hiljade prijavljenih u domovima zdravlja, na online platormu za vakcinaciju ZJZ-a TK, za 20-ak dana kioliko je u funkciji, prijavilo se blizu 17 hiljada osoba. Ta dva spiska nisu objedinjena pa je moguće da se neke prijave poklapaju.

O mogućim zloupotrebama dr. Brkić-Džambić kaže da ZJZTK ne može kontrolirati šta se dešava s vakcinama nakon što budu raspodijeljene medicinskim ustanovama.

- Svi su u obavezi da se vodi računa o prioritetima. Ne znam na osnovu čega se zaključuje da postoje zloupotrebe - zaključuje dr. Brkić-Džambić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.