open-navfaktor-logo
search
Usvojeni zaključci
Vakcinacija u EU ubrzana, neophodan oprez zbog novih varijanti koronavirusa
Proces vakcinacije protiv COVID-19 ubrzan je širom Evropske unije (EU) što će, uz poboljšanje opće epidemiološke situacije, omogućiti postupno ponovno otvaranje društava, ocijenilo je Evropsko vijeće.
26.05.2021. u 09:15
get url
text

Evropsko vijeće usvojilo je u utorak nekoliko zaključaka o bolesti COVID-19, u kojim upozoravaju da je i dalje neophodan oprez pogledu pojave i širenja varijanti. Aktualni rad na tome da se poveća proizvodnja vakcina i osigura odgovarajuća opskrba u cijeloj Evropi biće od ključne važnosti, saopćili su iz Evropskog vijeća.

Evropsko vijeće također zaključuje da bi se u periodu prije ljeta trebalo bi nastaviti s naporima da se osigura koordinisani pristup vakcinama.

- U tom kontekstu Evropsko vijeće pozdravlja postignuti dogovor o digitalnoj potvrdi EU-a za COVID-19 i poziva na njegovu brzu provedbu. Kao sljedeći korak, s ciljem olakšavanja slobodnog kretanja u EU-u, poziva na brzu reviziju preporuke Vijeća o putovanjima unutar EU-a do sredine juna - poručuju iz ovog tijela EU-a.

U zaključcima Evropskog vijeća navodi se da će se posljedice pandemije ublažiti samo sveobuhvatnim odgovorom na svjetskom nivou.

- EU je najveći izvoznik vakcina a protiv bolesti COVID-19 u svijetu i nastavit će ulagati napore u povećanje globalnih kapaciteta za proizvodnju vakcina kako bi se zadovoljile svjetske potrebe. Evropsko vijeće poziva na intenzivniji rad na osiguravanju pravednoga globalnoga pristupa vakcinama protiv bolesti COVID-19 i podupire vodeću ulogu COVAX-a u tom pogledu - navode iz Evropskog vijeća.

Dodaje se da su EU i njegove države članice predane tome da se ubrza dijeljenje vakcina kako bi se pružila potpora zemljama kojima je potrebna pomoć, a cilj je da se do kraja godine donira najmanje 100 miliona doza te doprinese razvoju lokalnih proizvodnih kapaciteta.

Evropsko vijeće jedna je od sedam službenih institucija EU-a i u njemu se obično četiri puta godišnje održavaju sastanci na vrhu čelnika zemalja EU-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.