open-navfaktor-logo
search
Anketa
"Vakcina mi daje sigurnost, ne bih preživjela da opet dobijem koronu"; "loše su promovirali vakcine"
U trenutnoj pandemiji koronavirusa svakim danom postaje sve jasnije koliko virus određuje našu svakodnevicu. Novi sojevi prijete, broj oboljelih od koronavirusa raste, i sada kada su stigle vakcine, ipak dobar dio građana ih ne želi.
30.08.2021. u 09:57
get url
text

Uglavnom, nisu u pitanju antivakseri, zapravo, u pitanju su preplašeni pojedinci. Priče koje su čitali o vakcinama su ih obeshrabrile, a domaće vlasti, nažalost, nisu se potrudile da promoviraju vakcinaciju na ispravan način.

Ako političari nemaju razumijevanja za relativno malu spremnost za vakcinaciju, koja vlada kod jednog dijela građana, onda je preporučljivo pažljivo saslušati te ljude prije nego se zamahne "štapom" i donesu odluke o obaveznom vakcinisanju, odnosno uvođenju sankcija.

Pitali smo građane Sarajeva da li su se vakcinisali, šta misle o sankcijama za one koji nisu, te kako bi ocijenili način promovisanja vakcinacije.

Adin:

Nisam se vakcinisao, jer ne osjetim potrebu još da se vakcinišem. Ako baš budem morao, onda ću se vakcinisati. Ako ne budem, neću.

Ako budu neke vanzemaljske sankcije, ali čisto sumnjam da će ih biti kod nas, jer mi nismo još uvijek u toj situaciji da možemo uvoditi neke sankcije. Mislim da nije demokratski. To da ljudima brane neke stvari koji nisu vakcinisani, to mi je van svake pameti. Ako je to jedini način, onda neka bude tako, ali mislim da nije uredu.

Nisam se vakcinisao i iz razloga što niko od nas nema informaciju kakve su te vakcine, svi kažu ova je dobra, ili ona, ali niko vam ne može garantovati šta će biti za pet do 10 godina. 

Mislim da naše vlasti nisu dovoljno dobro objasnili zašto je važno da se vakcinišemo. Oni nisu bili sposobni da nabave vakcine, a ne da nešto objasne.

Marina:

Vakcinisala sam se. Srčani problemi, disajni problemi, dva mjeseca sam bolovala koronu i četiri mjeseca poslije rehabilitacija. Muž je bio na respiratoru, kćerka skoro, tako da za vakcinu nije bilo dileme. Vakcina mi daje sigurnost, ne bih preživjela da opet dobijem koronu.

Mislim da ovi što ne žele da se vakcinišu da se igraju sa svojim životom i životom drugih. Ko nije preživio drugačije razmišlja. Gdje god da krenete, neminovno je, prvo pitanje je vakcina, htjeli ili ne, morat će na kraju svi. Šta bi bez vakcina, šta smo to prije. Prije smo primili vakcine koje moramo, i oni sada ne znaju šta je u ovima, kako su napravljene. Hvala Bogu da su tako brzo napravljene a ne da čekamo 30 godina da se naprave. Ja sam za vakcinu.

Mediha:

Vakcinisana sam dva puta Phizerom u Njemačkoj prije tri mjeseca.

U početku sam bila skeptična, ne bih se vakcinisala, međutim nisam mogla doći na odmor iz Njemačke dok se nisam vakcinisala.

Jako je mnogo ljudi na Zetri i mladih i starih koji su došli da se vakcinišu. U Njemačkoj je već uveden zakon da se ne može ući nigdje u javnu instituciju ako niste vakcinisani. Ne znam da li je to ispravno ili nije. Mislim da bi svako trebao radi sebe i radi drugog da se vakciniše.

Mirso:

Vakcinisao sam se prje mjesec dana. Sinopharm. Nisam imao nikakvih problema. Vakcinisao sam se, a sad koliko to važi i koliko valja ne znam.

Ovo je nevidljiva bolest, ovo niko ne zna. Ne znaju ljekari, ne znamo ni mi. Kažu dvije vakcine, pa sada i treća, pa će biti pet vakcina. Ovo je nevidljiva bolest ovo niko ne zna. Ako je pametan vakcinisat će se. Ja se čuvam koliko god mogu. Čuvat se, pa sad kako koga zakači, kako ko ima sreću.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.