open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Uzunović ostaje iza brave: Preko "tašna-mašna" firmi iz Bosnalijeka izvlačio novac kojim su kupljene dionice te kompanije
Sud Bosne i Hercegovine prihvatio je prijedlog Tužilaštva Bosne i Hercegovine i odredio jednomjesečni pritvor direktoru Bosnalijeka Nedimu Uzunoviću, potvrđeno je Faktoru iz Tužilaštva BiH. 
09.12.2021. u 09:36
get url
text
Nedim Uzunović

Tužilaštvo je pritvor tražilo zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog, te bojazni da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu prikrivanjem dokaza i utjecajem na svjedoke.

Uzunovića Tužilaštvo BiH tereti za organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom službenog položaja, sklapanjem štetnog ugovora, te pranjem novca.

Na teret mu stavljaju da je posredstvom off shore firmi, čiji je stvarni vlasnik bio on, a koje je angažirao za obavljanje fiktivnih poslova za Bosnalijek, izvlačio milionske iznose iz te kompanije.

Novac je kasnije prebacivan na njegove račune ili račune njegovih bližih srodnika ili prijatelja, te je trošen, između ostalog, za kupovinu nekretnina.

Tužilaštvo ga također sumnjiči da je dio novca sklapanjem ugovora o cesiji sa "tašna-mašna" firmama iz inostranstva, također izvlačio novac iz te kompanije, a koji je kasnije iskorišten za kupovinu dionica Bosnalijeka.

- Time su sredstva Bosnalijeka korištena za kupovinu dionica Bosnalijeka za treća lica - kazala je na jučerašnjem ročištu za pritvor tužiteljica Enisa Adrović. 

VEZANI TEKST - Tužilaštvo: Uzunović je izvukao milione iz Bosnalijeka; Odbrana: Upeterostručio je dobit kompanije

Pojašnjavajući kako je istraga pokrenuta, tužiteljica je istakla da su iz brojnih država, među kojima su Rusija, Češka, Slovenija, Hrvatska, počela stizati obavještenja o sumnjivim transakcijama te da je Tužilaštvo BiH dobilo 20 međunarodnih zamolnica, ali i podatke o transakcijama.

U namjeri da prikrije porijeklo novca, prema tvrdnjama Tužilaštva, Uzunović je prebacivanje novca vršio putem internet-bankarstva.

Kazala je i da Tužilaštvo, između ostalog i posredstvom međunarodne pravne pomoći, tek treba utvrditi sve činjenice u vezi sa raspolaganjem novcem.

Uzunovićev advokat Mirsad Crnovršanin protivio se određivanju pritvora za Uzunovića, kazavši između ostalog, da će ova kompanija, budući da firme sa kojima sarađuje Bosnalijek imaju deponovan njegov potpis, pretrpjeti značajnu štetu ukoliko on bude u pritvoru.

Tražio je da mu se umjesto toga odredi mjera zabrane napuštanja BiH, uz dozvolu povremenih putovanja s ciljem potpisivanja bitnih ugovora, no Sud je očigledno razloge Tužilaštva BiH ocijenio opravdanim. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.