open-navfaktor-logo
search
Mostar
Uzrok požara još nepoznat: Judo klub Borsa će trebati pomoć za obnovu objekta
Nadaju se da neće izostati ni pomoć uglednih bh. sportista, koje su uvijek tu kada je potrebno, poput Džeke i Pjanića
30.09.2019. u 15:16
get url
text

Uzrok požara, u kojem je skoro u potpunosti izgorio objekat Judo kluba Borsa u Mostaru, još nije poznat.

Uviđajem je rukovodio dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva u Mostaru uz prisustvo vještaka za protivpožarnu zaštitu i vještaka elektrostruke i zaštite na radu, te pripadnika policije i vlasnika objekta.

Prema riječima Ane Rajič, glasnogovornice Tužilaštva HNK, vještačenja, koja su u toku, dovesti će do uzroka požara. Smatra se da je požar krenuo sa stražnje strane zgrade, proširivši se na cijelu zgradu.

U trenutku izbijanja požara u objektu, u podrumskim prostorijama se nalazilo jedan član kluba, ali kako tvrdi Franjo Zadro, trener kluba, i sin Željka Zadre, vlasnika objekta, on je o požaru saznao tek kada mu je dojavljeno da gori iza dvorane. 

Na objektu je nastala ogromna materijalna šteta.

- Jedan dio objekta je spašen, ali u principu, što smo najviše koristili za treninge, u potpunosti je uništeno. Teretana, tri dvorane, kancelarija, svlačionice, sobe za goste ostalih klubova, sve je uništeno. On se može opet dovesti u funkciju, ali šteta je ogromna - ističe Zadro.

Iz kluba najavljuju nastavljanje rada na drugim lokacija te za primarni cilj obnavljanje dvorane. S obzirom na to da dvorana nije bila osigurana, pokrenut će se i mnoge akcije za skupljanje novca za obnovu objekta.

- Objekat se gradio godinama za potrebe kluba, nismo bili u mogućnosti finasijski da ga osiguramo. Sami ga nećemo moći podići, potrebna nam je pomoć. Minimalno je potrebno uložiti milion maraka - dodaje Zadro.

Nadaju se da neće izostati ni pomoć uglednih bh. sportista, koje su uvijek tu kada je potrebno, poput Džeke i Pjanića.

Riječ je o klubu koji okuplja veliki broj djece i mladih, te važi za jedan od najuspješnijih sportskih kolektiva Bosne i Hercegovine. Stotine djece koja su prošla programe rada Judo kluba Borsa, danas su izgrađeni aktivni mladi ljudi. Reprezentaciju Bosne i Hercegovine uvijek su činili ponajviše članovi ovog mostarskog kluba, te su grad Mostar i BiH uspješno predstavljali na najznačajnijim judo takmičenjima.

Podsjetimo, u subotu su na terenu bile sve raspoložive vatrogasne snage, kojima su pomagali i članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava, a o kakvom se požaru radilo, govori činjenica da su ga vatrogasci tek u kasnim večernjim satima u potpunosti sanirali.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.