open-navfaktor-logo
search
Strašno
Uzimale joj novac, tukle i zatvarale: Godinama zlostavljale ženu i tretirale je kao robinju
Nakon što bi joj isplatila plaću, 54-godišnjakinja bi s njom odlazila u poslovnice banke na području Zagreba i Zaprešića te zahtijevala od nje da s računa podigne cjelokupni iznos i preda joj
16.12.2019. u 22:34
get url
text

Hrvatsko tužilaštvo sumnja da su Lj. Z. i J. Z. od augusta 2015. pa do decembra 2019. obmanom i zloupotrebom teškog položaja 45-godišnju ženu zaposlile u vlastitom trgovačkom društvu u okolini Zaprešića kako bi je finansijski iskorištavali i izrabljivali kao radnu snagu.

Nakon što bi joj isplatila plaću, 54-godišnjakinja bi s njom odlazila u poslovnice banke na području Zagreba i Zaprešića te zahtijevala od nje da s računa podigne cjelokupni iznos i preda joj.

Oštećenoj ženi bi ostavljala tek minimalan iznos, koji nije bio dovoljan za osnovne životne potrebe.

Osim toga, kako je objavila PU zagrebačka, od žrtve su zahtijevale da i nakon radnog dana obavlja kućne poslove u njihovoj kući na području Črnomerca, što nije bilo navedeno u opisu poslova koji su dogovoreni prilikom zasnivanja radnog odnosa.

Od nje su tražili i da radi vikendom kao i praznicima, i to od jutra do kasnih večernjih sati bez korištenja godišnjeg odmora i slobodnih dana.

Nakon što je 2017. poznanik oštećene od 57-godišnjakinje posudio novac, ona je od 45-godišnjakinje zahtijevala da taj dug otplati svojim radom, iako je znala da nije odgovorna za postojeći dug. Prisiljavala ju je da na poslu ostaje svaki dan do 23 sata, a ponekad i duže, dok joj je tokom dana davala minimalne količine hrane.

No, to nije bio kraj hororu kojeg je nesretna žena preživljavala. U decembru prošle godine protivpravno Lj. Z. i J. Z. su joj oduzele slobodu i zatvorile je u ured preduzeća, a potom prisiljavale da nazove poznanika te od njega i članova njegove porodice traži da vrate posuđeni novac.

Pakleni dvojac ni tu nije stao, a kako bi ostvarila potpuni nadzor nad žrtvom, jedna od njih - 57-godišnja žena joj je oduzela mobitel i zabranila kontakte s porodicom.

Kako se neslužbeno doznaje, uza sve to blokirale su, a da žrtva to nije znala, mogućnost uspostave poziva sa njene dvije kćerke.

Tokom jula 2019, kako navodi zagrebačka policija, 45-godišnjakinja na poslu se povrijedila, ali joj je 57-godišnjakinja zabranila da u bolnici kaže da se nesreća dogodila na njenom radnom mjestu.

Nakon izlaska iz bolnice, unatoč preporuci ljekara da strogo miruje, već nakon tri dana radila je, te obavljala sve potrebne poslove.

Četverogodišnji pakao, kojeg je preživjela ova žena, završio je sredinom prošle sedmice, nakon što je 57-godišnjakinja tokom svađe izvrijeđala žrtvu, na šta se ona usprotivila, a onda ju je jedna od zlostavljačica fizički napala.

Nakon svega proživljenog oštećena je odlučila zatražiti pomoć policije, koja je provela kriminalističko istraživanje i zaustavila višegodišnje iskorištavanje žrtve.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.