open-navfaktor-logo
search
Ljubičanstveno
Uzgojite i održite lavandu u saksiji ili u vrtu
Lavanda ne traži puno, ima bogat i dugotrajan cvat i prelijep miris a bašti daje posebnu čar jer privlači leptire, bumbare i pčele
24.06.2019. u 21:54
get url
text

Uzgoj lavande je ranije bio vezan samo uz primorske i južne krajeve, međutim danas se sve više uzgaja i u kontinentalnim predjelima. S obzirom na to da ima divan ljubičasti cvijet i opojni miris sve je češća i u baštama i u na balkonima ljubitelja zelenila.

Lavanda ne traži puno, ima bogat i dugotrajan cvat i prelijep miris a bašti daje posebnu čar jer privlači leptire, bumbare i pčele. Lavanda traži puno sunca, ne voli sjenovita mjesta pa neće dobro rasti u neposrednoj blizini većeg grma ili ispod drveta.

Otporna je na hladnoću i sušu anije posebno ni zahtjevna ni prema vrsti tla, a cvate dva puta godišnje.

Uzgoj u saksiji

Sadnice lavande u saksijama ili žardinjerama mogu se uspješno uzgajati ukoliko imate dobar sunčani položaj sa barem osam sati sunca. Potrebno je češće zalijevanje, dobra drenaža i prehrana. Zbog jakog korijenja i mogućeg smrzavanja zimi, lavandu treba saditi u zaista velike saksije u koje treba staviti na dno par centimetara drenažno materijala.

Za sadnju treba koristiti kvalitetnu mješavinu zemlje, komposta i treseta te dodati gnojivo sa produženim djelovanjem.

Bolje je saditi manje sorte prave lavande kao "Dwarft Blue"ili "Hidcote Blue" pošto mogu duže trajati u saksijama.

Veće sorte lavande zbog bržeg i bujnijeg rasta, mogu ostati u saksiji tri godine. Zalijevati ih treba češće, najbolje po zemlji, a šišati svake godine nakon cvatnje tako da se porežu sve cvjetne štapke sa dijelom lišća.

Dobru zaštitu predstavlja "sadnja u dvije saksije", tako da se saksija sa posađenom lavandom stavi u veću ukrasnu saksiju. Na taj način dobijamo izolaciju koja štiti korijenje od niskih temperatura zimi kao i visokih ljeti. Prilikom ekstremnih hladnoća teglu možete unijeti u zaštićeni, ali ne u prostor koji se zagrijava.

Osunčan, prozračan položaj uz blagi nagib tla odličan je odabir za sadnju i dugotrajniji uzgoj lavande u vrtu. Tlo treba prije sadnje biti dobro obrađeno, prekopano barem 30 centimetara, isušeno i dovoljno mehko.

Sadite vaše biljke tako da imaju dovoljno zraka oko sebe kada narastu i razviju cvjetove.

Orezivanje biljaka

Nakon sadnje važno je pravilno orezivanje biljaka.

Prve godine, sadnice treba porezati na visinu 8-10 centimetara kako bi se oblikovao gusto zbijen grm. Narednih godina, lavandu treba šišati dva puta godišnje. Nakon svake cvatnje, porežu se sve cvjetne štapke sa dijelom lišća. Drugo podrezivanje vrši se najesen ili u proljeće pred vegetaciju, na način da se ostavi 5-10 centimetera zelenih izrasta. Pravilo je da se pri orezivanju ne dira u staro drvo – u suprotnom ono neće više puštati mladice.

Bez redovnog orezivanja lavanda prerano ostari i iz godine u godinu raste sve neuglednije.

Vrijeme žetve

Vrijeme branja cvjetova zavisi od namjene lavande . Ukoliko želimo lijepe buketiće, lavandu beremo u prvoj polovini cvjetanja nakon otvaranja polovine cvjetnih pupova. Svežnjevi se suše okrenuti prema dolje na toplom i prozračnom mjestu. Cvijet za punjenje mirisnih vrećica bere se u drugoj polovini cvatnje kada se svi cvjetni pupovi otvore.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.