open-navfaktor-logo
search
Izvozna grana
Uzgajivači ribe prkosili koronavirusu: U prvih pet mjeseci izvezli robe u vrijednosti od 15,5 miliona KM
Uprkos pandemiji koronavirusa, uzgajivači ribe u Bosni i Hercegovini su u kontinuitetu radili u prvih pet mjeseci 2020. godine.
02.06.2020. u 08:42
get url
text

Tako je do 25. maja prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje iz BiH izvezeno žive, svježe i zamrznute ribe u vrijednosti od 15,5 miliona KM. S druge strane, u cijeloj 2019. godini uvezeno je nešto više od osam miliona KM, što znači da bi uzgoj ribe u BiH mogao biti izuzetna uspješna izvozna grana bh. privrede.  

Rifat Tahirić, vlasnik ribogojilišta Riz – Krajina u Martin Brodu, kaže da pandemija koronavirusa nije predstavljala prepreku za proizvodnju ribe.

- Proizvodnja nije prekidana, imali smo dovoljno hrane što smo osigurali na vrijeme. Međutim, prodaja je u proteklih nešto više od dva mjeseca pala za 70 posto. Do tada je sve bilo u najboljem redu. Poseban problem predstavljala nam je činjenica da je izvoz bio skoro pa blokiran, iako je roba mogla ići preko granice. Naime, mi izvozimo u Srbiju i Crnu Goru i to kod krajnjih korisnika. Međutim, hoteli i restorani bili su zatvoreni, tako da nerijetko nismo mogli plasirati ribu. Na sreću, situacija se popravlja, turizam i ugostiteljstvo se bude i vjerujem da ćemo prodavati ribu kao što je bio slučaj prije koronavirusa   – kaže Tahirić.

Prema važećim zakonskim propisima u FBiH, proizvođači imaju pravo na poticaj.

- To je išlo po ustaljenom redu. No, očekujemo da Vlada FBiH subvencionira doprinose prema usvojenom "korona zakonu". Mi smo za april na ime ovih obaveza platili 14.600 KM, sada očekujemo da Vlada FBiH uplati nešto više od 11.000 KM. Imamo 52 radnika i niko nije dobio otkaz – smatra Tahirić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.