Slobodan Perić, advokat kriminalističkog tehničara Policijske uprave Banja Luka Mikice Marijanca (55), optuženog za sprečavanje dokazivanja u istrazi ubistva Davida Dragičevića, zatražio je izuzeće tužioca Dalibora Vreće koji zastupa optužnicu, saznaje Srpskainfo.

O zahtjevu advokata raspravljat će kolegij tužilaca Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka i donijeti odluku da li će Vrećo biti izuzet sa slučaja.

Pored zahtjeva za izuzećem tužioca koji rukovodi kompletnom istragom, advokat je uložio i prigovor na optužnicu koja Marijanca tereti za sprečavanje dokazivanja bioloških tragova u istrazi ubistva mladića iz Banje Luke čije je tijelo pronađeno u martu ove godine u kanalu rijeke Crkvene.

– Ne može tužilac optuživati svoje saradnike iz istrage ako dođe do propusta, jer je odgovornost upravo na tužiocu. Dalibor Vrećo na ovaj način skida odgovornost sa sebe – objasnio je advokat Perić.

Iako je Osnovni sud u Banjoj Luci još prošlog mjeseca potvrdio optužnicu protiv kriminalističkih tehničara Policijske uprave Banja Luka Mikice Marijanca zvanog Miki i njegovog radnog kolege Zorana Bošnjaka (44) izjašnjenje o krivici još nije zakazano.

Optuženi krim-tehničar Mikica Marijanac           FOTO: SRPSKAINFO

Iz Osnovnog suda Banja Luka su kratko odgovorili da će izjašnjenje optuženih biti zakazano kada se stvore zakonski uslovi za to.

Marijanac i Bošnjak su optuženi da su 25. marta ove godine u namjeri da spriječe dokazivanje eventualnih bioloških tragova u istrazi ubistva bacili sive bokserice Davida Dragičevića.

Prema optužnici, odlikovani pripadnik MUP RS-a Marijanac i drugooptuženi Bošnjak, bacili su bokserice koje su 25. marta ove godine nakon obdukcije prebačene u depozit Policijske uprave Banja Luka, odnosno prostoriju za sušenje predmeta.

Marijanac i Bošnjak su kako se to navodi u optužnici, mogući krunski dokaz u istrazi, bacili prilikom popisivanja, označavanja, sušenja i pakovanja odjevnih predmeta skinutih sa tijela Davida Dragičevića.

– Dakle, u namjeri da spriječe ili otežaju dokazivanje uništili su predmet koji služi kao dokaz, čime su počinili krivično djelo Sprečavanje dokazivanja – navodi se u optužnici Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka.

Prema ovom krivičnom djelu, maksimalna kazna na koju mogu biti osuđena dvojica kriminalističkih tehničara je do tri godine zatvora.

Srpskainfo je još ranije otkrila detalje iskaza koje su optuženi dali tokom saslušanja u tužilaštvu.

Iz ovih iskaza se moglo jasno vidjeti da je nestanku mogućeg krunskog dokaza u istrazi prethodila rasprava između kriminalističkih tehničara Marijanca i Bošnjaka sa jedne, te inspektora Siniše Kojdića sa druge strane. Optuženi krim-tehničari i inspektor Kojdić tokom saslušanja su prebacivali odgovornost za nestanak bokserica ubijenog Davida Dragičevića

Nakon dolaska u Policijsku upravu Banja Luka, Zoran Bošnjak i Mikica Marijanac tako konstatuju da inspektor Siniša Kojdić "samo hoda vani gore dole", te da bi trebao biti prisutan sa njima dok rade popisivanje predmeta. Bošnjak je tužiocima ispričao da je Marijanac pozvao Kojdića da dođe da radi sa njima popis, što je ovaj na kraju i učinio.

– Kada su povješali skoro sve predmete na sušenje i kada su došle bokserice na red, Bošnjak je prokomentarisao: "ostale su gaće, treba ih samo još opisati", na šta je inspektor Kojdić prokomentarisao: "je… gaće, zna se da je imao gaće"- navodi se u iskazu Bošnjaka.