open-navfaktor-logo
search
Katastrofa
Uzbuna u Francuskoj: Zbog čega nestaju pčele?
Pčelari širom zemlje zvone na uzbunu jer njihove pčele umiru i proizvodnja meda je u opasnosti
28.06.2019. u 08:21
get url
text

Propadanje pčelinjih kolonija zbog klimatskih promjena i korištenja insekticida moglo bi značiti još jednu lošu godinu za proizvodnju meda u Francuskoj, upozorili su francuski pčelari.

Pčelari širom zemlje zvone na uzbunu jer njihove pčele umiru i proizvodnja meda je u opasnosti.

-Pčele ništa ne mogu prikupiti! Prvi dio sezone bio je katastrofalan. Potrošači moraju biti na oprezu, ove će godine biti vrlo teško naći francuski med - upozorio je predsjednik poljoprivrednog udruženja MODEF Robert Aigoin.

Katastrofalna proizvodnja meda, nažalost, nije nikakva novost. Još 2017. godine medijski naslovi upozoravali su na "katastrofalnu" proizvodnju meda. I to nakon 2016. koja je bila najlošija u historiji, s proizvedenih samo devet hiljada tona, u odnosu na uobičajenih 18 do 20 hiljada tona meda.

Francuska je peti proizvođač meda u EU. I drugi veliki proizvođači, poput Španije, Rumunije, Poljske, Mađarske, Grčke i Italije, bilježe velike fluktuacije u proizvodnji meda.

-Nije u pitanju samo Francuska. Moj prijatelj, pčelar u Italiji, rekao mi je da je u 43 godine, koliko se profesionalno bavi pčelarstvom, ova godina najgora - rekao je glavni tajnik Nacionalnog sindikata francuskih pčelara (UNAF) Henri Clement.

U Francuskoj je broj uginulih pčela naglo poskočio u posljednja dva desetljeća, s prosječnih pet posto po koloniji godišnje u 90-ima na najmanje 30 posto danas, što znači da godišnje pčelari gube trećinu pčela po koloniji.

Mnogi pripisuju pomor klimatskim promjenama.

-Već smo neko vrijeme uznemireni zbog utjecaja klimatskih promjena. To je najveća briga pčelara. Ove smo godine već na kraju zime imali mraz i sjeverne vjetrove koji su isušivali cvijeće pa se nije stvarao nektar - rekao je Clement.

-Zima je bila tako blaga da pčele nisu imale problema s reprodukcijom, ali bez cvijeća i nektara kolonije brzo propadaju. Naime, u košnicama nema hrane, pčelari moraju hraniti pčele sirupom jer bi mogle uginuti od gladi - pojašnjavaju u MODEF-u, prenose agencije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.