open-navfaktor-logo
search
Zastrašivanje Bošnjaka
Užasavajuće pjesme ore se Zvornikom: "Srebrenice, ti si nama mila, dabogda se triput ponovila..."
Bošnjaci povratnici u Zvorniku i okolnim mjestima, osim što ih već mjesecima privode na informativne razgovore u PU Zvornik, svakodnevno su izloženi raznim provokacijama i pritiscima. 
23.04.2021. u 08:52
get url
text

Radi se o kontinuiranom uznemiravanju Bošnjaka u Podrinju i negiranju genocida. Policija svaki put sve samo zadokumentuje i konkretno ne kažnjava one koji provociraju i prijete povratnicima i na ovaj način.  

Na društvenim mrežama postavljen je snimak koji je dostavljen, kako je to naveo njegov autor, i policiji. Sve se događalo sinoć u naselju Grbavci, gdje su 21. maja 1992. godine srpske paravojne jedinice uz učešće i pomoć lokalnih naoružanih Srba, etnički očistile selo, ubijajući i zarobljavajući mještane. 

U pozadini, na snimku, se čuje pjesma čiji su stihovi užasavajući i pozivaju na nove zločine.  

- Srebrenice, ti si nama mila, dabogda se tri put ponovila... 

Podsjetimo, 21. maja 1992, i sljedećeg dana ubijena su ili odvedena, a potom likvidirana na različitim stratištima 62 Bošnjaka iz Grbavaca.

VEZANI TEKST - Bošnjaci u Zvorniku uznemireni: Zbog čega policija RS-a saslušava bivše pripadnike Armije RBiH

Ista sudbina je zadesila i 20-ak mještana susjednog naselja Čolovnik u mjesnoj zajednici Glumina. Skoro sva njihova tijela su pronađena u jesen 1998. godine u masovnoj grobnici Ramin grob. Među žrtvama su bili i žene, djeca i starci, a najviše stradalih je iz familije Avdić iz zaseoka Mačkuša.

Zločinci su ubili Safeta Avdića, njegova tri sina, pet unuka, brata i devet rođaka. Nisu imali milosti ni za najmlađeg Avdića, 14-godišnjeg Advira. Grbavci su naselje na području Zvornika koje je procentualno najviše stradalo u proteklom ratu. Jedna petina stanovništva ovog mjesta ubijena je i poginula u periodu 1992-1995. godina s tim da je više od polovine ubijeno tog 21. maja 1992. godine. Za ovaj zločin ni 29 godina poslije niko nije odgovarao. 

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.