open-navfaktor-logo
search
Skandal
Užas u Francuskoj: Hirurg pedofil zlostavljao 250 djece i o tome pisao dnevnik
Sumnja se da je seksualno napao i zlostavljao 250 djece uključujući mnoge koji su bili pod anestezijom
22.08.2019. u 14:07
get url
text

Francuska je suočena s jednim od najgorih skandala povezanih uz pedofile. Šezdesetšestogodišnji hirurg vodio je detaljan dnevnik, a sumnja se da je zlostavljao 250 djevojčica i dječaka. Najmlađi od njih imali su samo četiri godine, a dio djece zlostavljao je dok su bili pod anestezijom.

Joël Le Scouarnec je 66-godišnji abdominalni hirurg u bolnici de Jonzac. Sumnja se da je seksualno napao i zlostavljao 250 djece uključujući mnoge koji su bili pod anestezijom. Na djevojčice i dječake napadao je tokom tridesetak godina, a sve je detaljno zapisivao u dnevnik koji je vodio.

On je 2005. godine osuđen na uslovnu kaznu od četiri mjeseca zbog posjedovanja fotografija seksualnog zlostavljanja djece. Dozvoljen mu je daljnji rad sve do hapšenja prije dvije godine. Najnovije optužbe protiv Le Scouarneca pojavile su se tokom istrage o optužbama da je silovao četverogodišnju i šestogodišnju djevojčicu.

Le Scouarnec, koji je radio u bolnici de Jonzac u zapadnoj Francuskoj, negirao je silovanje dviju djevojčica. Istražiteljima je priznao "devijantno ponašanje" prema njima, kazao je medijima njegov advokat.

Izvršen je pretres njegove kuće i u pretresu je pronađen dnevnik s detaljnim opisom zlostavljanja oko 250 djece u bolnici u kojoj je radio. Francuski L'Express navodi da bi se ovdje moglo raditi o najvećoj pedofilskoj aferi ikad otkrivenoj u toj zemlji.

- Otvorite dnevnik i odmah ga zatvorite, perverzije su toliko ogromne - kazala je Francesca Satta, advokatica jedne od žrtava. Istražitelji su počeli kontaktirati osobe koje su imenovane u dnevniku, mnogi od njih rekli su kako nisu bili svjesni napada.

Le Scouarnec je priznao seksualno zlostavljanje djece u bolnicama, ali negira djela koja je detaljno opisao u dnevniku. Kaže kako se radi o izmišljenim pričama. U jednom dijelu pisao je o frustraciji zbog toga što su roditelji jedne od djevojčica koju je zlostavljao odlučili promijeniti liječnika. Suđenje Joëlu Le Scouarnecu počet će krajem ove ili početkom sljedeće godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.