open-navfaktor-logo
search
Savjeti za roditelje
Uz prvi dan škole: Pazite da vaša suza ne kapne pred mališanom
Nije nužno da svaki prvačić prije početka škole briljira u pisanju i računanju jer to će gradivo savladati uz pomoć učiteljice i pisanja domaće zadaće. Vi ste mu bitni prilikom savladavanja drugih vještina važnih za snalaženje u školi.
01.09.2019. u 22:32
get url
text

Nova školska 2019/2020. godina u osnovnim i srednjim školama u većini kantona u Federaciji BiH te u Republici Srpskoj počinje sutra. Prvi dan nastave važan je događaj ne samo za prvačića nego i za cijelu porodicu a , kako bi prošao u pozitivnoj atmosferi, evoi nekoliko savjeta koji mališanima i njihovim roditeljima mogu olakšati jedan od emotivnijih i stresnijih trenutaka u životu. Oni će pomoći da djeca prema školi stvore pozitivan stav, a novopečenom školarcu da uživa u odlascima u školske klupe

Odvajanje od djeteta
Prvo odvajanje brojnim roditeljima teško pada, no pazite da vaša suza ne kapne pred mališanom. Takva reakcija mogla bi ga zbuniti, pogotovo ako sam nije nimalo zabrinut. Možda se možete dogovoriti s drugim roditeljima, otići na kafu i podijeliti s njima svoje brige.

Strah od djetetovog neznanja
Nije nužno da svaki prvačić prije početka škole briljira u pisanju i računanju jer to će gradivo savladati uz pomoć učiteljice i pisanja domaće zadaće. Vi ste mu bitni prilikom savladavanja drugih vještina važnih za snalaženje u školi.  Dopustite djetetu da samo savlada odijevanje za školu, obuvanje i vezanje obuće, slaganje stvari u školsku torbu te osnove higijene. To su vještine koje uz zadatke iz knjiga svaki prvačić također mora savladati.

Suočavanje s novim obavezama
Svako dijete voli red pa je izuzetno važno od prvog dana imati raspored obavljanja dužnosti kada je kod kuće. Skladno vašim obavezama pokušajte se uskladiti sa svojim školarcem i nastojati da se zadaća piše svaki dan u isto vrijeme, nakon čega slijedi opuštanje. Uspostavljanje reda isplatit će se mnogostruko, jer dugoročno gledajući navike usađene od malena svoj plod daju kroz cijeli život.

Nađite vremena za igru
Isto tako, rezervirajte malo vremena i za zajedničku igru, razgovor o školi i obavezno nastojte ustrajati u zajedničkim obrocima. Okupljanje porodice oko stola važno je za razvoj, prehrambene navike i prije svega sreću djeteta. 

Kako do informacija
Škola nije vrtić i detaljne informacije o onome što se događalo na nastavi nećete dobiti na vratima nakon nastave,  takve pojedinosti rezervirane su za roditeljske sastanke. Zato je važno da svog mališana od prvog dana naviknete da s vama dijeli nove doživljaje na način da budete strpljivi i taktični. 

 

Suočavanje sa strahovima djeteta
Dijete će možda biti uplašeno zbog odlaska u školu. Njegove strahove nemojte zanemariti već ih poslušajte i ohrabrite ga. Kada prođu strka i zbrka prvog dana škole, odvojite vrijeme nasamo sa svojim školarcem i u toplom okruženju doma započnite razgovor. Prepričajte svom djetetu dogodovštine iz vlastitog djetinjstva te prije spavanja pročitajte priču vezanu uz školu. Jasno mu dajte do znanja kako greške i propusti nisu bauk.

Odabir vanškolskih aktivnosti
Brojni roditelji u nastojanju da svom djetetu pruže što više mogućnosti za razvoj novih vještina znaju pretjerati u vanškolskim aktivnostima, no važno je da sagledate situaciju i iz djetetovih očiju. Dovoljno je što odlazi u ranim satima u školsku klupu i savladava potpuno nepoznate stvari pa bi mu na početku moglo biti draže odmaranje uz vas i igračke.  Mnogim je prvačićima škola iscrpljujuća, čak i ako su pohađali vrtić. Možda ćete ga morati stavljati na spavanje ranije, što vam mogu odati njegovi znakovi umora poput lošeg ponašanja i gubitka koncentracije. Tek kada ste sigurni kako se vaš mališan prilagodio školskim klupama potražite zajedno hobi. Brojni stručnjaci preporučuju sport prije nego li zahtjevnije sadržaje poput muzičke škole ili časova crtanja.

Druženja s novim prijateljima 
Početak novog ozbiljnijeg razdoblja u životu vašeg prvačića donosi i brojna nova lica. Pokušajte odvojiti vrijeme za njegove prijatelje iz razreda. Predložite drugim roditeljima zajednički odlazak u kino, druženje kod kuće ili na igralištu. Na ovaj način pomoći ćete u sklapanju prijateljstva, ali i biti upoznati s navikama vršnjaka vašeg školarca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.