open-navfaktor-logo
search
Beograd
Uz protest pred zgradom počela konstitutivna sjednica Skupštine Srbije
Konstitutivna sjednica novog saziva Skupštine Srbije počela je danas u Beogradu uz intoniranje himne, gardu na ulazu u zgradu, ali i protest ispred parlamenta.
03.08.2020. u 11:09
get url
text

Nekoliko desetaka ljudi okupilo se ispred zgrade Skupštine Srbije i blokiralo saobraćaj, protestujujući zbog današnje prve sjednice novog saziva parlamenta. Okupljeni skandiraju "Ne damo Kosovo", pred Skuštinom koju osigurava policija.

Prvom sjednicom u 12. sazivu predsjedava najstariji zastupnik, a to je Smilja Tišma (91) sa liste Socijalistička partija Srbije-Jedinstvena Srbija. Na dnevnom redu je potvrđivanje mandata narodnih zastupnika, a zatim i izbor predsjednika, potpredsjednika i generalnog sekretara Skupštine.

Otkako bude formirana nova Skupština do formiranja nove Vlade Srbije rok je 90 dana. Na redovnim parlamentarnim izborima 21. juna najviše zastupničkih mjesta, 188, osvojila je lista "Aleksandar Vučić-Za našu djecu".

Socijalisti će imati 32 zastupnika, a prvi put mandate je osvojio SPAS Aleksandra Šapića koji će imati 11 zastupnika.

U Skupštinu su ušle i četiri manjinske stranke, pa će Savez vojvođanskih Mađara zastupati devet zastupnika, Stranku pravde i pomirenja Moamera Zukorlića četiri, dok je po tri mandata osvojila SDA Sandžaka i Albanska demokratska alternativa-Ujedinjena dolina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.