open-navfaktor-logo
search
Normalizacija odnosa
Uz posredstvo EU: Vučić i Kurti u bivšoj Titovoj vili u Ohridu pregovaraju cijeli dan
U Ohridu još uvijek traje sastanak predsjednika Srbije Aleksandara Vučića, premijera Kosova Albina Kurtija, evropskog komesara za vanjsku politiku i sigurnost Josepa Borrella i izaslanika EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka. Tema je primjena prijedloga EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.
18.03.2023. u 21:39
get url
text
Detalj sa sastanka u Ohridu

Sastanci u Ohridu premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića počeli su danas u 10.30 sati. Prvo su Kurti i Vučić održali odvojene sastanke sa evropskim posrednicima, a potom je počeo trojni sastanak na kome su strane razgovarale o primjeni evropskog prijedloga.

Trojni sastanak dva puta je prekidan tokom dana, a potom je nastavljen.

Portparol EU Peter Stano rekao je novinarima u Ohridu da će se Borrell obratiti javnosti po završetku zajedničkog sastanka, kako je i najavljeno, ali nije poznato kada će to biti.

Novinari u Ohridu iščekuju i obraćanja Vučića i Kurtija, ali nije poznato ni kada će to učiniti ni kojim redoslijedom.

U Ohridu je i specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan Gabriel Escobar, čije se obraćanje novinarima takođe pominje kao mogućnost.

Sastanci su organizovani u vili Biljana, bivšoj ljetnoj rezidenciji Josipa Broza Tita koja je sada kompleks državnih vila. Vila je skrivena u šumi na uzvišenju oko šest kilometara udaljenom od Ohrida, a novinarima nije dopušten pristup.

U fokusu današnjeg sastanka je finalizacija Implementacionog aneksa Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije. Vučić i Kurti su se usmeno saglasili sa tim sporazumom na prethodnom sastanku, 27. februara u Briselu, ali je, prema riječima Borrella, ostalo da se dogovore o mapi puta za njegovu primjenu.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.