navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Njemački naučnici

Uz pomoć ovih savjeta spriječit ćete širenje koronavirusa u zatvorenim prostorima

Grupa njemačkih naučnika (fizičara, hemičara, biologa, inžinjera, meteorologa) i doktora iz tri naučne organizacije i uz podršku Instituta za troposferska istraživanja iz Leibniza, objavila je dokument s nekoliko vrlo važnih savjeta koji bi trebali pomoći u sprečavanju širenja virusa SARS-CoV-2 u zatvorenim prostorima poput restorana, kafića, učionica, radnih prostora…

Objavljeno: 11.12.2020. u 08:30
get url
text

Primjenom ovih savjeta iz zatvorenih prostora uklonilo bi se čak oko 90 posto virusnog aerosola, naglašavaju na Fast Company.

Prvi savjet odnosi se na maske i njihovo obavezno korištenje u svim sektorima te posebno naglašavaju maske N95, a ne klasične higijenske maske.

Drugi nam je savjet dobro poznat i odnosi se na prozračivanje i to ono klasično, što češćim otvaranjem prozora, dok se treći savjet odnosi na ventilacijski sistem.

Pri tome od velike važnosti je da ventilacijski sistem usisava zrak prema gore i, u slučaju njegove recirkulacije, zrak se mora pravilno filtrirati.

Takvi ventilacijski sistemi, smatraju naučnici, trebali bi se što prije instalirati u radne prostore, škole, fakultete, bolnice, ali i vozila javnog prijevoza.

Također, savjetuju i korištenje sistema pročišćavanja zraka, kao i sistem za mjerenje CO2 u zraku jer bi rezultati takvog mjerenja mogli pokazati djelovanje ventilacije.

I, ono što je jako važno, jeste da se ne koriste plafonski ventilatori.

Naime, kako aerosol s virusom s našim izdahom ide prema plafonu, sistem ventilacije i ventilatora koji zrak ventilira odozgo prema dolje te čestice može se samo širiti prostorom, pa se virus još duže zadržava u zraku.