open-navfaktor-logo
search
Savjeti
Uz ovih pet sastojaka kosa će vam biti lijepa, sjajna i snažna
Prije kompleksnih proizvoda s hemikalijama, ljudi su probleme s ljepotom rješavali prirodnom sastojcima.
01.11.2020. u 22:53
get url
text

- Korištenje hemikalija može kratkoročnoi dati željeni učinak, ali dugoročno svojoj kosi činite nepopravljivu štetu. Priroda ima odgovore i nudi rješenja za široku paletu problema s kosom i vraća joj vitalnost - ističe osnivačica kompanije Nutrispa Atal Arya, piše Indianexpress.

1. Zeleni čaj

Postoji razlog zašto se zeleni čaj smatra supernamirnicom. Sadrži brojne antioksidanse poput polifenola, te vitamina E i C. Kombinacija ovih nutrijenata potiče cirkulaciju u folikulu vlasi i pomaže zdravlju kose. Kofein stimulira njezin rast, a antiupalna svojstva namirnice umanjuju gubitak kose.

Pripremite tekuću masku za kosu koristeći šoljicu skuhanog zelenog čaja s žumanjkom. Čaj mora biti sobne temperature prije nego ga pomiješate sa žumanjkom. Ravnomjerno nanesite na kosu od korijena do vrhova. Ostavite da stoji oko dva sata, a potom isperite.

2. Med

Ako imate suhu i oštećenu kosu, med je ono što vam najviše treba. On uništava bakterije, čisti, ojačava i vlaži vlasi. Za najbolje rezultate treba vam sirovi med.

Pripremite masku za kosu miješajući med s maslinovim uljem. Lagano zagrijte smjesu i nanesite je na kosu te ponavljajte najmanje jedanput sedmično. Držite na kosi oko pola sata, a potom dobro isperite.

3. Kokos

Kokos je od davnina poznat kao prijatelj kose i kože. On je među najboljim tvarima koje priroda nudi za omekšavanje, a pun je vitamina i esencijalnih masnih kiselina koje zaglađuju kosu i osnažuju oslabljene vlasi.

Toplo kokosovo ulje umasirajte u kosu najmanje jedanput sedmično te omotajte glavu toplim peškirom. Držite oko pola sata, a potom isperite prirodnim šamponom za sjaj kose.

4. Kakao maslac

Ako vam treba prirodno rješenje za oštećenu kosu, kakao maslac je odličan sastojak koji će vam pomoći. Bigat je zdravim masnoćama i njeguje kosu te nježno vlaži. Usto, kosi daje nevjerovatan miris.

Nanesite kakao maslac na vrhove kose i ostavite da odstoji pola sata. Potom isperite blagim prirodnim šamponom. Za bolji učinak, možete glavu umotati na pola sata toplim peškirom.

5. Ugalj

Ugalj je sedimentna stijena koja ima moć upijanja nečistoća te može dubinski čistiti. Ako imate prhut, pretjerano masno vlasište ili svrbež vlasišta, ugalj će vam pomoći očistiti kožu glave.

Pomiješajte prah aktivnog uglja sa gelom aloe vere i napravite masku za kosu. Masa ne bi trebala biti pretjerano tekuća. Aloe vera će hidrirati i umiriti vlasište. Masku umasirajte u vlažnu kosu ravnomjerno od korijena do vrhova. Ostavite djelovati 20 minuta, a potom dobro isperite prirodnim šamponom i toplom vodom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.