open-navfaktor-logo
search
Vrijeme za čišćenje
Uz ovih pet koraka vaš će frižider zablistati od čistoće
Ako ste i vi među onima koji samo trpaju stvari u frižider, te se neugodno iznenade kad nalete na pradavne ostatke ručka u posudi ili namirnice kojima je davno istekao rok, vrijeme je da svom frižideru priuštite temeljito čišćenje kako bi zablistao.
09.09.2020. u 07:51
get url
text

Čišćenje ovog nezamjenjivog kuhinjskog uređaja trebalo bi napraviti svakih tri do šest mjeseci.

Evo kojih pet koraka trebate napraviti do blistavo čistog frižidera:

1. korak: Ispraznite frižider

Najbolje je dubinski očistiti frižider prije sedične kupovine kad je u frižideru najmanje hrane. Budući da se bakterije brzo mogu razmnožavati na sobnoj temperaturi, mliječne proizvode, meso i drugu hranu koja se mora držati u frižideru, stavite u vrećicu za čuvanje smrznute hranu s prethodno smrznutim plastičnim blokovima. Ako nemate, može poslužiti i plastična bočica vode koju ste prethodno zamrznuli. Ono što više nije upotrebljivo bacite u smeće.

2. korak: Operite police i ladice

Uklonite sve ladice koje se mogu izvaditi, pazeći da nešto ne slomite ili uništite - poslije ćete imati velikih problema prilikom vraćanja. Temeljito operite police i ladice toplom vodom i deterdžentom. Ostatke hrane ili povrća između polica koji se ne mogu lako ukloniti, uklonite s čačkalicom. Sve dobro isperite i ostavite da se osuši na zraku.

3. korak: Čišćenje unutrašnjosti

Unutrašnjost frižidera može sadržavati svakakve ostatke stoga prionite na posao. Ovdje je dobar savjet ne koristiti vruću vodu jer to može povisiti temperaturu frižidera, što će odgoditi to koliko brzo možete vratiti svoju kvarljivu hranu. Napravite otopinu za čišćenje s hladnom vodom i s tim pažljivo operite frižidera iznutra. Obratite posebnu pozornost na prostore na bočnim stranama unutrašnjosti frižidera na kojima su police, jer se tu može uloviti prljavština. Štapići za čišćenje ušiju zgodan su alat za ta nespretna mjesta gdje ne možemo dobro očistiti pa ih iskoristite. Nakon što sve očistite, unutrašnjost frižidera temeljito osušite papirnatim ubrusima ili čistom kuhinjskom krpom.

4. korak: Očistite vanjske površine

Trebate znati kako zanemarena područja poput kvake i okvira vrata, su idealna za skupljanje mikroorganizama zbog čestih kontakata s rukama. Ako imate frižider sa zamrzivačem u donjem dijelu, uz pomoć usisivača uklonili mrvice hrane koje su se skupile u naborima oko vrata zamrzivača. Ako ne uspijete, isprobajte čvrstu četku za pranje kako biste ih riješili. Prebrišite s otopinom za čišćenje duž nabora i čistom krpom osušite vrata.

5. korak: Ohladite frižider

Vratite police i ladice. Ako imate termometar za frižider, pričekajte dok temperatura unutar frižidera ne padne na 5 ° C ili niže prije nego što vratite hranu. Ako vaš frižider ima funkciju brzog hlađenja, upotrijebite ga za ubrzavanje postupka hlađenja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.