open-navfaktor-logo
search
Ubrzajte metabolizam
Uz ovih osam namirnica više nikada neće imati problem sa probavom
Imate li problema s neredovnom stolicom predlažemo da se "pokrenete" uz sljedećih osam namirnica
05.07.2019. u 15:09
get url
text

Moderni tempo života učinio je zatvor jednim od najčešćih probavnih problemom ljudi. Iako nedostatak tjelesne aktivnosti, izloženost stresu, upotreba određenih lijekova ili zanemarivanje potrebe za pražnjenjem crijeva znatno pridonose problemu neredovnog pražnjenja crijeva, čini se da glavni uzrok stanju leži u onome što jedemo, odnosno ne jedemo.

Za redovnu stolicu svakodnevno je prehranom potrebno unijeti barem 25 g vlakana, a istraživanja nam pokazuju da tipična zapadnjačka prehrana osigurava prosječno samo 15 g vlakana. 

Imate li problema s neredovitom stolicom predlažemo vam da se pokrenete uz sljedećih osam namirnica.

Suhe šljive

Suhe šljive stoljećima imaju reputaciju laksativa i to sasvim opravdano. Ovi slatki plodovi, naime, sadrže za redovnu probavu tri vrlo važna sastojka: netopiva i topiva prehrambena vlakna te sorbitol. Netopiva vlakna se ne probavljaju u organizmu, a ubrzavaju probavu na način da vežu vodu i stvaraju veći volumen stolice. Topiva vlakna bivaju potpuno razgrađena, a doprinose normalnoj probavi na način da stimuliraju rast poželjnih bakterija u crijevima i na taj način povećavaju volumen stolice, a što je veća stolica, ubrzava se njen prolazak kroz crijevo. Sorbitol, pak, djeluje kao osmotski laksativ te zajedno sa vlaknima doprinosi normalnoj funkciji probave. Suhe šljive su toliko učinkovite u svojoj zadaći da im je čak i Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) odobrila tvrdnju da doprinose normalnoj funkciji probavnog sistema. Pritom, da bi se postigao blagotvoran učinak potrebno je svakodnevno konzumirati 100 g suhih šljiva.

Lanene sjemenke

Jedna kašika sjemenki lana osigurava gotovo tri g topivih i netopivih vlakna zbog čega im se pripisuje laksativno djelovanje. Lanene sjemenke vrlo je lako uklopiti u svakodnevnu prehranu: dodajte ih zobenoj kaši, tjestenini, salati ili omiljenom smoothiju, a najbolje ih je koristiti samljevene.

Zobena kaša

Zobena kaša je idealna namirnica za redovitost stolice budući da nudi podjednake količine obje vrste vlakana: pola šoljice zobenih pahuljica pružit će oko dva g netopivih i dva g topivih vlakana. U suradnji, topiva i netopiva vlakna omekšavaju stolicu, daju joj na volumenu te omogućuju da lakše prođe kroz probavni sistem.

Kokice

Ove omiljene grickalice predstavljaju vrlo lagan i zabavan način kako povećati unos vlakana u prehrani: 3 šoljice kokica u samo 90 kalorija osiguravaju preko tri g vlakana. Kako bi osjetili maksimalne koristi kokice pecite ih na što manje ulja i pripazite na dodatak soli.

Sok Aloa vere

Tropska biljka Aloa vera već hiljadama godina ima važnu ulogu u narodnoj medicini. Tako su je primjerice drevni Egipćani koristili za liječenje kožnih bolesti, a stanovnici grčkog i rimskog carstva obilato su je upotrebljavali kao sredstvo protiv povreda, opeklina i infekcija. Iz same biljke izolirano je preko 75 aktivnih sastojaka, a među njima i tvari posjeduju laksativno djelovanje. Kako bi se omekšala stolica preporučuje se kroz osam do 10 dana popiti pola čaše soka ujutro i navečer.

Jogurt

Među brojnim pozitivnim učincima probiotika odnosno tzv. 'dobrih bakterija' na ljudsko zdravlje, znanstvena istraživanja ističu povoljan učinak i u terapiji opstipacije i konstipacije. Zbog toga je poželjno jogurte obogaćene probioticima učiniti sastavnim djelom svakodnevne prehrane.

Mineralna voda s magnezijem

Mineralna voda može biti negazirana ili gazirana ukoliko sadrži mjehuriće ugljičnog dioksida (CO2). I dok obje vrste mogu nadopuniti rezerve minerala u organizmu, muče li vas probavne tegobe posegnite za vodom 's mjehurićima'. Naime, mjehurići mogu olakšati simptome loše probave, čak i konstipacije (zatvora). Dodatno, u slučaju zatvora posegnite za gaziranom mineralnom vodom koja sadrži magnezij u obliku magnezija sulfata.

Mahune

Mahunarke, općenito, predstavljaju izvanredan izvor vlakana. No, posegnete li za grahom moguća je pojava napuhavanja koja može pogoršati bol u trbuhu. Stoga je u borbi protiv zatvora bolje posegnuti za mahunama koje osiguravaju impresivnih četiri g vlakana po šoljici kuhane namirnice, a ujedno ne stvaraju plinove u toj mjeri u kojoj to čini grah.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.