open-navfaktor-logo
search
Projekti
Uz odobrenje Erdogana i Putina položena posljednja cijev podmorskog dijela Turskog toka
Turski tok je megaprojekt kojeg čine dva kraka gasovoda kojim će ruski gas biti isporučivan u Tursku, a preko nje i u Evropu
19.11.2018. u 15:10
get url
text

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan i njegov ruski kolega Vladimir Putin su prisustvovali ceremoniji povodom okončanja izgradnje podmorskog dijela gasovoda Turski tok, javlja Anadolu Agency (AA).

-Tu smo da posvjedočimo još jednom iskoraku u energetskoj saradnji koju smatram pokazateljem visokog nivoa na koji smo podigli tursko-ruske bilateralne odnose - kazao je Erdogan.

Erdogan je istakao kako je Ruska Federacija za Tursku pouzdan prijatelj i važan dobavljač gasa s kojim može dugoročno sarađivati.

-Turski tok će biti spreman za rad nakon testiranja koja će biti provedena naredne godine - kazao je Erdogan i dodao da je riječ o tri faze gasovoda koje uključuju kopneni gasovod u Rusiji, podmorski gasovod i gasovod na kopnu u Turskoj.

Podsjetivši da je prvi korak izgradnje Turskog toka učinjen 2014. godine, a da su vlade Turske i Rusije dvije godine kasnije potpisale sporazum o konkretnim okvirima, Erdogan je kazao da je ovo posljednja faza izuzetno važnog energetskog projekta.

-Uloženi su veliki napori da se na dubini mora i do dva kilometra polože paralelne dvije cijevi u dužini od 930 kilometara. Gasovod će imati godišnji kapacitet od 31,5 milijardi metara kubnih, a bit će važan i za cijelu regiju, a ne samo za Tursku i njen narod - kazao je Erdogan.

On je također istakao kako je Turski tok važan projekt i s aspekta neutralizacije svih transportnih rizika, kao i zbog toga što će podmiriti potrebe gasa Turske i cijele Evrope.

Turski predsjednik Erdogan kazao je i da Turska i Rusija razvijaju odnose na različitim poljima, a da u energetskom sektoru realiziraju još jedan megaprojekt izgradnje nuklearne centrale Akkuyu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u obraćanju na ceremoniji u istanbulskom Kongresnom centru kazao je da je Turski tok veoma važan regionalni projekt kojem je naziv dao njegov turski kolega Erdogan.

-Želim izraziti najdublju zahvalu kolegi Erdoganu za iskazanu ogromnu političku volju i hrabrost bez koje ovakvi projekti ne mogu biti realizirani - kazao je Putin.

Putin je kazao da Rusija želi unapređivati odnose s Turskom i povećati bilateralnu trgovinsku razmjenu na 100 milijardi dolara. Kazao je da je takvu razmjenu Rusija ove godine ostvarila s Kinom, a da nema razloga da to ne uspije s Turskom.

-Samo dvije godine nakon potpisivanja sporazuma smo završili najtežu etapu gasovoda Turski tok koja prolazi ispod Crnog mora. To je izuzetnu zahtjevan i težak posao u kojem je korištena savremena tehnologija - kazao je Putin.

On je kazao da će gasovod energentom snabdijevati Tursku i Evropu i da će Tursku učiniti važnim energetskim centrom.

-Nadamo se da će projekt biti završen do 2019. godine. Koristimo najsavremeniju i ekološki najbolju tehnologiju i opremu - kazao je Putin.

Naglasivši da Rusija i Turska imaju dugogodišnju dobru saradnju u oblasti energetike, Putin je kazao kako se ta saradnja zasniva na uzajamnom povjerenju.

Po završetku obraćanja, Erdogan i Putin su simbolično odobrili ekipama na terenu da u Crno more spuste posljednju cijev gasovoda koji je tako spojio rusku i tursku obalu.

Turski tok je megaprojekt kojeg čine dva kraka gasovoda kojim će ruski gas biti isporučivan u Tursku, a preko nje i u Evropu.

Oba kraka imaju kapacitet po 15,75 milijardi kubnih metara.

Jedan krak će ruskim gasom opskrbljivati Tursku, a drugim će gas biti transportovan ka Evropi. Očekuje se da gasovod u punom kapacitetu od 31,5 milijardi metara kubnih počne početkom 2020. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.