open-navfaktor-logo
search
Ima uhapšenih i povrijeđenih
Uz nerede u gradu: Na Cetinju ustoličen mitropolit Joanikije
Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije ustoličen je danas u Cetinjskom manastiru, čemu se protivio veliki broj građana Cetinja i Crne Gore koji su protestovali i postavili barikade kako bi to spriječili. Na kraju su patrijarh SPC-a Porfirije i mitropolit Joanikije na Cetinje stigli sa dva vojna helikoptera te su pod jakom policijskom pratnjom provedeni u manastir. Dešavanja ste mogli pratiti iz minute u minutu na portalu Faktor.
05.09.2021. u 08:50
get url
text

11:20 - Novoustoličeni mitropolit Joanikije i patrijarh srpski Porfirije nakon ustoličenja krenuli su prema Podgorici, gdje se očekuju u Sabornom hramu Hristova vaskrsenja, javlja RTCG. Očekuje se i dolazak premijer Zdravka Krivokapića.

10:58 - Iz Uprave policije je potvrđeno da je privedeno 14 osoba, da su dvije uhapšene te da je u današnjim neredima na Cetinju povrijeđeno sedam policajaca.

Na Cetinju ništa ne radi osim nekoliko kafića na periferiji. Zatvorene su benzinske pumpe, pekare, apoteke...

10:40 - Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije,  gostujući u jutarnjem programu Prva TV, kazao je da je BIA cijelu noć obavještavala rukovodstvo Srbije o dešavanjima u Crnoj Gori. Čestitao je Joanikiju na ustoličenju.

- Cetinje je mjesto u kojem je više od 90 posto stanovnika protiv SPC-a i gdje postoji izražena mržnja prema onima koji pripadaju nekim drugim narodima osim crnogorskog. Ne bih rekao da je to stvarna mržnja, nego je ona indukovana od nekih političara u Crnoj Gori - rekao je Vučić.

10:13 - Mitropolit Joanikije ustoličen je danas u Cetinjskom manastiru nakon svečane liturgije. Evo šta su izjavili Porfirije i Joanikije tim povodom.

10:10 - Uprava policije saopćila je da je na Cetinju uhapšeno osam osoba. Među uhapšenima su savjetnik predsjednika dražave Veselin Veljović, kao i poznati Cetinjanin i humanista Branko Banja Kaluđerović. Iz policije su saopćili da su prilikom intervencija policije na Cetinju, koje su još u toku, povrijeđena i dva policajca.

10:03 - Demonstranti su napali ekipu N1 televizije koja je izvještavala s ulica. Reporterka N1 radila je live kako bi prikazala haotično stanje na ulicama Cetinja.

10:01 - Na Dvorskom trgu više nema građana, a policija kontrolira taj prostor, pišu crnogorski medjii.

9:52 - Vlada Sjedinjenih Američkih Država poziva sve strane u Crnoj Gori na hitno smirivanje situacije, objavila je američka Ambasada u Podgorici.

9:34 - Manastir osiguravaju jake policijske snage koje ne dozvoljavaju prilaz građanima. Građani su ka manastiru zaputili sa barikada, a policija je suzavcima rastjerala demonstrante sa Trga.

9:30 - Ceremoniju ustoličenja možete pratiti ovdje.

9:25 - Centar Cetinja je i dalje zasut suzavcima.

FOTO: Pobjeda.me

9:20 - Crnogorski mediji javljaju da je osim Veljovića uhapšeno još pet osoba koje su izazivale nerede na Cetinju.

9:17 - Sa zakašnjenjem je u Cetinjskom manastiru počelo ustoličenje vladike Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog.

Kako javljaju crnogorski mediji, na Cetinje su stigli Joanikije i patrijarh Porfirije, međutim dolazak ostalog sveštenstva je bilo kratko odgođeno zbog barikada na ulazu u grad.

Vijesti.me javljaju da su i oni stigli na Cetinje i ušli u manastir. 

9:10 - Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić potvrdio je da je uhapšen Veselin Veljović, savjetnik za sigurnost predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i bivši direktor Uprave policije. Prethodno je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović na Twitteru objavio video na kojem se vidi sukob Veljovića i zastupnika DPS-a sa policijom.

Patrijarh srpski Porfirije i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije ušli su u Cetinjski manastir. Oni su na Cetinje stigli sa dva vojna helikoptera te su pod jakom policijskom pratnjom provedeni u manastir.

U Cetinjskom manastiru za danas je planirano ustoličenje Joanikija, čemu se protive brojni demonstranti, tražeći da se ta svečanost obavi van Cetinjskog manastira.

U intervenciji policije povrijeđeno je više demonstranata, a sveštenstvo SPC-a vraćeno je ka Podgorici sa barikade na Belvederu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.