open-navfaktor-logo
search
PK Goražde-Maglić
Uz Dan nezavisnosti BiH 25. zimski pohod "Grebak - put života"
Planinarski klub "Goražde – Maglić" i ove godine organizirat će tradicionalni 25. zimski pohod "Grebak – put života", nastavljajući njegovati sjećanje na patnje, herojstva ali i stradanja naroda gornjeg Podrinja u najtežim ratnim vremenima, za koje je Grebak značio put života, spasa, ali i put smrti. I ove godine pohod je dio programa obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti BiH.
19.02.2022. u 14:17
get url
text
Grebak

Organizacijom pohoda u zimskim ali i ljetnim uvjetima, goraždanski planinari od zaborava nastoje sačuvati period kada su putevima Grepka i Kacelja prošle hiljade stanovnika ovog područja. Neki su izbjegli iz opkoljenog Goražda, dok je većina, uglavnom noću, u izuzetno teškim uvjetima, pješačila desecima kilometara, kako bi kroz obruč, u opkoljeni grad iz logističke baze na Grepku, donijeli hranu i lijekove. Mnogi su nažalost na tom putu izgubili svoje živote, stradajući od hladnoće, u zasjedama, minskim poljima i granatiranjima.

- Ove godine je naš jubilarni pohod i ujedno to je naš skromni doprinos obilježavanju Dana nezavisnosti BiH. Posebno u ovim turbulentnim vremenima trebamo baštiniti tu tradiciju, čuvati sjećanje, kako se nikada i nikome ne bi ponovile strahote rata. O svemu onome što je Grebak značio u najtežim vremenima pričamo učesnicima pohoda koji se zaustavljaju na mjestima stradanja obilježenim spomen pločama, kako bi odali počast nevinim žrtvama – naglašava predsjednik PK Goražde – Maglić Zajko Šovšić.

Napominje da je ovo društvo jedno od rijetkih u BiH, koje baštini sjećanje na ovakav način. Ohrabruje činjenica da se svake godine povećava broj učesnika koji žele preći dionicu koja je posebno zahtjevna u zimskim uslovima, što iziskuje posebne pripreme i zahtijeva fizičku spremu za pješačenje u trajanju od šest sati.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.