navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Deset najmoćnijih

Uvrstite ih u prehranu: Najbolje anti-age namirnice koje je dobro uvijek imati pri ruci

Redovna zaštita od sunca jedan je od glavnih koraka njege kože. No zdrava i lijepa koža bit će i ako prestanete pušiti i redovno je hidrirate i zdravo se hranite.

Objavljeno: 25.08.2022. u 08:17
get url
text

Kada se radi o koži, mnogi misle kako je dovoljno samo koristiti kreme, ali ipak je većina onoga što na njoj vidimo odraz onoga što se događa unutra.

Donosimo popis od 10 namirnica koje biste trebali uvrstiti u prehranu ako želite zaustaviti prerano starenje, a one su bogate antioksidansima, ali će i potaknuti proizvodnju kolagena:

Avokado

Avokado je bogat vitaminom E koji je potreban koži kako bi ostala hidratizirana. Vitamin E će potaknuti cirkulaciju, pa će do vaše kože, kose i noktiju doći veći broj hranjivih tvari, a to znači da možete uživati u čvrstim noktima i sjajnoj koži. Ulje avokada može se nazvati "omekšivačem kože", te se kao takav može koristiti za sve vrste kožnih bolesti, od ekcema do dermatitisa.

Klice

One su prava riznica nutrijenata i bioaktivnih komponenti te imaju veliku ulogu kod sprečavanja razvoja bolesti poput dijabetesa i raka.

Svojim sastojcima štite i jačaju naš imunitet i srčani mišić, snižavaju štetni LDL-holesterol i trigliceride, pozitivno djeluju na živčani sistem, štite nas od stresa, blagotvorno djeluju na probavu, probavnu mikrofloru i stimulaciju crijeva.

Matcha

Osim vitamina A, B, C i E, sadrži i katehin i karotin, a osim kao čaj, može se pripremiti i kao kafa, te koristiti u smoothiejima, sladoledima, pa čak i palačinkama. Zanimljivo je kako sadrži i do 10 puta više antioksidansa od zelenog čaja. Posebno se ističu polifenoli, a on će vam dati i energiju i jačati pažnju. Potiče metabolizam i brže sagorijevanje masnoća.

Crvena paprika

Samo jedna sadrži oko 153 mg vitamina C, čak više i od narandže. Našem tijelu upravo taj vitamin potreban je kako bi proizvodio kolagen. Kako se proizvodnja kolagena usporava sa starenjem, ova će namirnica pomoći da zadržite mladolik izgled.

Brokula

Ovo povrće sadrži znatne količine antioksidanta, vlakana i drugih supstanci koje će prevenirati bolesti. Nutricionistica Serena Poon navodi kako je važno istaknuti sumpor koji pomaže tijelu da proizvodi glutation, iznimno jak antioksidans koji će štiti i kožu.

Borovnice

Među svim popularnim voćem i povrćem, borovnice sadrže najviše antioksidansa. Antioksidansi tijelo štite od slobodnih radikala, nestabilnih molekula koje mogu oštetiti ćelije i potaknuti starenje i razvoj bolesti poput raka. Čini se da su flavonoidi oni s najsnažnijim učinkom. Oksidirajuća oštećenja DNA neizbježan su dio svakodnevnog života. Smatra se da se događaju svaki dan desetinama hiljada puta u svakoj ćeliji tijela. Oštećenja DNA su jedan od razloga što starimo. Također su i važan faktor kod razvoja bolesti poput raka. Budući da borovnice sadrže puno antioksidansa, mogu neutralizirati neke slobodne radikale koji oštećuju DNA.

Paradajz

Ako ste mislili da je paradajz samo povrće koje konzumiramo u toplijem dijelu godine, onda ste se prevarili. Paradajz može djelovati i lijepo na vašu kožu - zatvarajući pore, a pritom i hladi vaše lice. Paradajz sadrži velike količine vitaminima A i C, a poznato je da može čistiti akne i posvijetliti tamne mrlje na koži. Antioksidansi se u paradajzu nalaze u velikim količinama, a pogoduju masnoj koži, smanjujući proizvodnju i lučenje masti, zatvaraju pore i bore se protiv bora.

Batat

Pripremite ih kako god želite, a oni će u sebi sačuvati karotene koji se pretvaraju u vitamin A u organizmu. Upravo će taj vitamin pomoći kod regeneracije tkiva, pa i kože.

Cvekla

Ovo povrće koje se često zanemaruje sadrži dušikov oksid koji će potaknuti krvotok i protok kisika do organa, a upravo će taj proces čuvati mladoliki izgled kože.

Grahorice

Možda vam one ne bi pale na um, ali su dobre za zdravlje kože jer sadrže puno vlakana i proteina koji će kontrolirati šećer u krvi, a upravo on može biti odgovoran za brzo starenje.