Materijala za kažnjavanje bilo bi i u 2023, ali...

Zajednička komisija za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH zadužena je za nadzor nad primjenom i praćenjem poštivanja Kodeksa, ali u njenim izvještajima za posljednje dvije godine, koji će se naći iduće sedmice pred delegatima Doma naroda, piše da nisu zaprimili nijednu pisanu prijavu o povredi Kodeksa ponašanja zastupnika i delegata u Parlamentu BiH.

Po "službenoj dužnosti" članovi Komisije, koju čine parlamentarci, očito ne reagiraju.

U aprilu 2022. godine, naprimjer, uvrede među zastupnicima su ishodile pauzu od pola sata u zasjedanju Zastupničkog doma. Među glavnim akterima rasprave bili su, i to ne prvi put, Damir Arnaut (Naša stranka) i Nikola Lovrinović (HDZ), ali i Sanja Vulić (SNSD).

Tako je, između ostalog, Vulić spominjala suprugu Damira Arnauta, na šta joj je on odgovorio da ustane kada govori o njegovoj supruzi. Vulić je uzvratila da je o njoj govorila u superlativu jer se "divim da ima strpljenja s takvim pravnikom poput vas dijeliti život".

"Neka ga nek' šuti", "On masira mozak", "Pa koji je manipulator" bile su neke od opaski koje je Arnautu uputio Lovrinović.

- Gospodin Lovirnović svaki put traži da dobije po gubici. Pa svaki put dobije – dio je odgovora Arnauta.

U augustu prošle godine verbalno su se sukobili Lovrinović i Zukan Helez (SDP).

VEZANI TEKST - Ponovo se svađali Lovrinović i Helez pa im oduzeta riječ: Pričate gluposti, ovo je za krivičnu prijavu

Helez je kazao da je najveći totalitarizam tamo gdje vlada HDZ, Lovrinović uzvratio da sve što iznosi iznosi bezveze, napamet i da priča gluposti... Zbog ovakve rasprave tadašnji predsjedavajući Zastupničkog doma Nebojša Radmanović im nije dozvolio da išta više kažu kada je u pitanju dnevni red.

Njima ovo nije prvi put da se "svađaju". U junu prošle godine raspravljalo se o budžetu institucija Bosne i Hercegovine, ali su Helez i Lovrinović došli i do 1993. godine i Bugojna.

Prema Kodeksu, dužnost parlamentaraca je naročito da tok rasprave bude usmjeren na temu o kojoj se raspravlja i da ne prekidaju govornike. U praksi je međutim bilo dobacivanja dok zastupnik govori, a prekidanje govornika i narušavanje toka sjednice potpada pod teže povrede Kodeksa.

- Zastupnici i delegati su dužni s najvećom pažnjom i odgovornošću poštivati ličnost svakog pojedinca i Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine, izbjegavajući svaki postupak koji može narušiti njihov integritet i dostojanstvo. Zastupnici i delegati dužni su u komunikaciji s drugim zastupnicima i delegatima postupati s uvažavanjem i poštivanjem, izbjegavajući izraze koji mogu uvrijediti ili omalovažiti – dio je Kodeksa.

Uvreda ne manjka ni u 2023. godinu, ali je pitanje je da li će iko odgovarati jer je propisano da se postupak zbog povrede Kodeksa pokreće samo prijavom. 

Samo u ovoj godini sadašnji predsjedavajući Zastupničkog doma Denis Zvizdić (NiP) morao je nekoliko puta reagirati zbog neprimjerenih izjava, upozoravajući da se poštuje dignitet zastupnika i ovog doma.

Prošli je mjesec, tako, Sanja Vulić (SNSD) nazvala Milana Dunovića (DF) "dekorativnim Srbinom", zbog čega ju je Zvizdić upozorio.

Zastupnici i delegati iz RS-a često u svojim raspravama koriste izraz "zajedničke institucije" koji nije u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine.

U martu ove godine zabilježeno je i da su predsjedavajući Doma naroda Nikola Špirić (SNSD) i njegov prvi zamjenik Kemal Ademović (NiP) zaboravili u jednom momentu da su im uključeni mikrofoni pa je javnost mogla svjedočiti o vulgarnom rječniku predsjedavajućeg Špirića koji je rekao "ma boli te ku...".

VEZANI TEKST - Špirić zaboravio na mikrofon pa odgovorio Ademoviću: "Ma boli te k...."

Isti mjesec je Zlatan Begić (DF) za Miju Karamehić-Abazović (NiP) rekao da se "navaljala gluposti", a njemu je Sabina Ćudić (Naša stranka), između ostalog, rekla "još jednom da mi zaprijetite i počnete mahati prstom, po tom prstu ćete i dobiti".

Begić je potom od Zvizdića tražio da ga "zaštiti od kolegica", da je napadnut po spolnoj osnovi, te da su iznesene neistine, a da je sve što je on rekao istina, a Zvizdić mu je odgovorio da je jedino on kolegicama rekao da lupaju gluposti i da sve vrijeme upada u riječ, a na kraju mu je zabranio da više diskutuje o tački dnevnog reda.

Mjesec kasnije desio se verbalni okršaj Sanje Vulić i Denisa Zvizdića, a prethodno je Milan Petković (Ujedinjena srpska), nakon što ga je Zvizdić upozorio da je izašao iz tačke dnevnog reda, nekoliko puta zagalamio na Zvizdića "nemojte me prekidati!".