open-navfaktor-logo
search
Nedostaje punionica
Uvoz električnih i hibridnih vozila u BiH ima višestruke benefite
Odluka Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o privremenoj suspenziji carina na uvoz električnih vozila i smanjenju carina na uvoz hibridnih vozila imat će višestruke benefite koji se mogu očekivati u pogledu većeg broja električnih i hibridnih vozila u BiH, a time i  smanjenju emisija štetnih gasova u zrak, potvrđeno je iz Udruženja za elektromobilnost Privredne komore FBiH.
27.09.2022. u 10:05
get url
text
Električna punionica

Sekretar Udruženja Anela Karahasan istakla je da se to može očekivati i s aspekte krajnje cijene, koja bi sad potencijalnim kupcima trebala biti povoljnija, pogotovo uz dodatnu mogućnost apliciranja na subvencije za nabavku električnih i hibridnih vozila, a koje su trenutno aktuelne u Federaciji BiH.

- Ovdje ne smijemo zaboravit i na kupce - pravne subjekte, koji su  već odavno prepoznali značaj električnih vozila u službenom voznom parku sa aspekta ušteda koje ostvaruju s obzirom na trenutne cijene goriva, i aspekte održavanja konvencionalnih vozila, a gdje je dosad  upravo cijena električnih i hibridnih vozila bila ograničavajući faktor u kupovini - dodala je Karahasan. 

Istakla je da je veća tražnja kupaca uz navedenu suspenziju carina, ujedno i dodatni poticaj ovlaštenim zastupnicima i trgovcima automobilima za uvoz većeg i šireg kontigenta električnih i hibridnih vozila u Bosni i Hercegovini, a to će dovesti do  više testnih vožnji, promotivnih kampanja, odnosno njihovog većeg broja na ulicama u BiH. 

Karahasan je navela da su na kraju prošle godine u BiH ukupno registrovana 133 električna vozila, a da je u junu ove godine u mreži ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobila od ukupno 104 ekološka prihvatljiva vozila njih pet bilo električnih, dok su preostala bili hibridi.

Precizirala je da u BiH ima više od 180 punionica, koje su većinom privatnog karaktera uz hotele, tržne centre i slično, te da je limitirajući faktor još uvijek kompleksna administrativna struktura izgradnje punionica, za koju je potrebno ishodovanje građevinske dozvole.

- Međutim, olakšavanje procedure izgradnje punionica i njihov veći broj je nužno, paralelno sa inteziviranjem aktivnosti na većem brojem električnih automobila. Od značaja je spomenuti naše članice Udruženja za elektromobilnost - javne i privatne kompanije, koje su prepoznale tu potrebu, i aktivno kroz različte poslovne modele rade na izgradnji infrastrukture punionica u BiH - rekla je Karahasan.

Uputila je i poziv nadležnim institucijama da olakšaju procedure na njihovim nivoima i time omoguće, ne samo veći broj električnih vozila, već i smanjenje zagađenja iz transporta, te ubrzaju korake BiH na putu ka dekarbonizaciji i nultoj emisiji štetnih gasova do 2050. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.