Uvodi se etnički veto o evropskim pitanjima

Objavljeno: 04.02.17 u 20:48 Autor: P. Z.

Odbor sastavljen od delegacija Parlamenta BiH i Evropskog parlamenta koji bi trebao raditi na provođenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i Evropske unije konstituiran je u novembru 2015. godine, ali praktično još ne radi.

Sastanak odbora od 6. novembra 2015.
Sastanak odbora od 6. novembra 2015.

Do sad smo imali dva sastanka ovog odbora i oba su bila neuspješna budući da se nije mogao dogovoriti poslovnik po kojem bi on radio.

Zastupnici Evropskog parlamenta i predstavnici Bošnjaka inzistirali su da taj poslovnik, kojim se regulira i način donošenja odluka, bude isti kao i u drugim zemljama koje imaju potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa EU-om, dok su predstavnici Srba tražili praktično uvođenje entitetskog veta kakav imamo kod glasanja o zakonima na sjednicama Parlamenta BiH.

BiH zbog tih nepomirljivih stavova tako od 1. jula 2015. krši SSP. U srijedu i četvrtak ponovo su se sastali članovi iz BiH. Dvije strane, predstavnici Srba i Hrvata, kažu da su blizu rješenja, Bošnjaci nisu previše optimistični, a još uvijek se čeka što će o tome reći u Briselu, odnosno Strazburu.

Novi prijedlog će, iako se to izričito ne navodi, u praksi značiti uvođenje etničkog veta kod donošenja odluka, umjesto entitetskog na kojem su ranije inzistirali iz RS-a.

Čeka se odgovor iz Brisela

Član Parlamentarnog odbora za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Halid Genjac pojasnio je da taj poslovnik imaju ili su imale sve zemlje koje su potpisale SSP sa EU-om i da on ima neke osnovne principe – odlučuje se većinom glasova članova dvije delegacije, isti principi vrijede za obje delegacije i oni služe da bi se dale preporuke tijelima izvršne vlasti.

- Onda su nastali problemi. Članovi delegacije iz RS-a su tražili da se u poslovniku nađu odredbe kakve su u Poslovniku Parlamentu BiH. U prijevodu, tražili su da se unutar naše delegacije odlučuje nekom vrstom entitetskog glasanja – kazao je Genjac za Faktor.

To je bilo neprihvatljivo delegaciji Evropskog parlamenta, jer principi moraju biti isti za obje delegacije. Ako bi kod nas bilo takvo entitetsko glasanje, onda bi delegacija Evropskog parlamenta morala tražiti suglasnost od svake države članice EU-a.

- To bi onda poremetilo poslovnike i principe svih država koje imaju na snazi SSP sa EU-om – naglasio je Genjac. Potom su se unutar naše delegacije složili da se uvede dvotrećinsko glasanje unutar i jedne i druge delegacije.

- Članovi delegacije iz RS-a ne bi mogli biti preglasani. To je bilo svima prihvatljivo. Potom članovima iz RS-a ni to nije bila dovoljna garancija. Oni su željeli biti sto posto sigurni da se bez njihovoga glasa ne može ništa usvojiti – kazao je Genjac.

U srijedu i četvrtak su članovi naše delegacije, ujedno i članovi Zajedničke komisije Parlamenta BiH za evropske integracije održali novi sastanak. Na njemu je dogovoreno da Biro parlamentarnog odbora, koji čine tri člana iz BiH (po jedan Bošnjak, Srbin i Hrvat) i tri iz Evropskog parlamenta, “konsenzusom utvrđuju prijedlog preporuka”.

- Kad oni jednoglasno utvrde taj prijedlog, on ide pred sve članove Parlamentarnog odbora. Međutim, onda se postavilo pitanje mogućih amandmana na prijedlog koje može podnositi svaki član. Sad se vodi rasprava oko toga. Neku članovi iz RS-a traže i to konsenzus, iz Evropskog parlamenta dvotrećinskog glasanja. Sad čekamo da vidimo šta će Brisel reći – kazao je Genjac za Faktor.

Hrvati i Srbi zadovoljni prijedlogom

Ognjen Tadić, član ovog odbora, kazao je da su “svi, kompletna delegacija iz BiH zadovoljna postignutim dogovorom”.

- Poslali smo raniji prijedlog delegaciji Evropskog parlamenta. Oni su imali neke sugestije kako to preobličiti i napravili smo naš prijedlog i ponovo im ga poslali – kazao je Tadić za Faktor. Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije i član tog odbora Nikola Lovrinović također nam je rekao da su “blizu rješenja”.

- Već ranije smo dogovorili da se u ovom odboru prijedlozi mogu izglasati dvotrećinskom većinom, odnosno ako za njega glasa 16 od 24 člana. Sad smo dodali i to da za odluku moraju glasati svi članovi Biroa. Čekamo odgovor od Evropskog parlamenta - kazao je Lovrinović za Faktor.

Ako taj prijedlog prihvate i članovi delegacije iz Evropskog parlamenta, Lovrinović procjenjuje da bi se zajednički sastanak Parlamentarnog odbora za SSP mogao održati u jednom od tri termina - “krajem marta, tokom aprila ili u maju, s tim što je najizvjesniji sastanak u maju”.

Inače, ispred BiH u Odboru su članovi Zajedničke komisije Parlamenta BiH za evropske integracije. Predsjedavajući te komisije je Nikola Lovrinović, a njegovi zamjenici su Ognjen Tadić i Nermina Kapetanović. Članovi su i Zdenka Džambas, Halid Genjac, Saša Magazinović, Milica Marković, Aleksandra Pandurević, Sifet Podžić, Nebojša Radmanović, Fehim Škaljić i Ljilja Zovko. Na čelu delegacije Evropskog parlamenta je Tonino Picula, predsjednik Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa BiH i Kosovom.