open-navfaktor-logo
search
Partnerstvo
Uvođenje privatnog kapitala u infrastrukturne projekte u USK
Potrebe postoje u raznim oblastima, posebno u zdravstvu i sektoru komunalne infrastrukture
14.01.2020. u 10:14
get url
text

Vlada Unsko-sanskog kantona na današnjoj sjednici dala je saglasnost na konačni tekst zakona o javno-privatnom partnerstvu. Njegovim usvajanjem u Skupštini bit će otvoren put ka uvođenju privatnog kapitala u infrastrukturne projekte, istaknuto je sjednici.

Usvajanjem zakona stvara se povoljan ambijent za nova ulaganja, odnosno spajanje državnog i privatnog kapitala s ciljem realizacije većih i značajnijih infrastrukturnih projekata. Potrebe postoje u raznim oblastima, posebno u zdravstvu i sektoru komunalne infrastrukture. Ne nedostaje ni zainteresiranih investitora.

- Ljudi koji su zainteresirani, kao investitori u projekat Aerodroma Bihać su pitali za zakon, također i investitori zainteresirani za Lječilište Gata. U Sanskom Mostu imamo ljude iz Njemačke zainteresirane za oblast komunalne infrastrukture jer imaju iskustva u svojim zemljama. Sad imamo taj ambijent i ostaje još da Skupština USK potvrdi ovaj zakon - kazao je ministar privrede USK Nijaz Kadrić.

Ministarstvo obrazovanja ipak nije uspjelo uspostaviti jedinstveni sistem javnih nabavki osim u slučaju nabavke ogrjeva za osnovne i srednje škole. Najpovoljnijeg ponuđača za prijevoz učenika i dalje će putem tendera birati škole u Unsko-sanskom kantonu. Kako drugo polugodište počinje narednog ponedjeljka, potpuno je izvjesno da će kasniti s ovim procesom.

- Mi smo kroz analize uočili da kod prijevoza učenika ne bi došlo do smanjenja troškova, ali centraliziranjem nabavke energenata bi došlo do značajnih ušteda - ističe ministar obrazovanja USK Damir Omerdić. 

Vlada je razriješila dužnosti članove Upravnog odbora bihaćkog vrtića te direktora Fonda za stambeno zbrinjavanje boraca USK Mehmeda Ćenanovića. Na ovo mjesto kao vršilac dužnosti imenovan je Ernad Mašić.

Utvrđena je cijena boravišne takse u USK te data saglasnost na dodjelu koncesije za eksploataciju liskovačkog kamena na ležištu Doline cazinskom privrednom društvu Hodurnik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.