open-navfaktor-logo
search
Traži novo brojanje
Uvjeren da je dobio izbore: Govedarica smatra da je brutalno pokraden
Naglasio je da se povećao broj nevažećih listića
09.10.2018. u 14:51
get url
text

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica zatražio je danas ponovo da se izvrši prebrojavanje svih glasova koji su pristigli u Centralnu izbornu komisiju BiH. Smatra da se samo tako može utvrditi stvarna istina.

Naglasio je da se povećao broj nevažećih listića, te da se nakon 91 posto prebrojanih biračkih odbora, brojka nevažećih listića povećala na 42.500. Smatra da je to "nevjerovatno visok broj koji može utjecati na rezultate glasanja".

On je podsjetio na nedavne "riječi jednog banjalučkog uglednog profesora da izbore u jednoj državi trebaju da definišu glasači, a ne ljudi koji broje".

-Ove izbore su dobili brojači, a ne glasači. Želim da poručim građanima da sam ja izabran za predsjednika RS-a voljom naših glasača, a ne kako su to uradili brojači. Učinit ću sve da zadovoljimo pravdu do kraja ovog izbornog procesa – istakao je Govedarica.

On je uvjeren da je on dobio izbore, te da iza njega stoji stvarna volja građana.

Poručio je da su se svi kleli u pravičnost i zakonitost ovih izbora, a da ako danas neko ima nešto protiv toga, treba javno reći.

- Mislim da smo svi opredijeljeni da dođemo do stvarne istine. To bi trebalo biti prioritet svima, kako nama u SDS-u i koalicionim partnerima, ali i vladajući nemaju razloga da budu protiv – poručio je Govedarica.

Lider SDS-a je kazao i da imaju prigovore da se veći broj glasačkih listića nalazio u vrećama nego što je to definisano u zapisniku.

-Tražimo da se utvrdi realno i stvarno stanje, broj listića u vrećama i u zapisniku. Ako ih je više, to me navodi na pretpostavku da je bilo štampanja dodatnih listića – kazao je Govedarica.

Doveo je u pitanje i to što je uništavanje glasačkih materijala uoči izbora obavljeno u banjalučkoj firmi Atlantik.

- Ako imamo 42.500 nevažećih listića, a razlika kandidata je oko 30.000 glasova, onda to utječe na izbornu volju građana. Itekako je neko zaslužio da ide iza rešetaka, ako se utvrdi izborna prevara – zaključio je Govedarica.

-Ognjen Tadić je prećutao izbornu krađu, ja neću. To ćemo da dokazujemo – istakao je i dodao da je brutano pokraden.

Rekao je i da niko u SDS-u ne može raditi šta mu je drago, te da postoje stranački organi i da će se tu utvrđivati stavovi. Podvukao je da je on protiv bilo kakvih pregovora sa Miloradom Dodikom.

- Ako me neko pita, a pita me, nema razgovora sa režimom, Miloradom Dodikom i onima koji su širom RS-a prijetili kome su stigli. Nema ni sa onima koji su itekako podijelili narod. Nema ni sa čovjekom koji je učinio sve da mene i SDS targetira kao terorističku organizaciju. Nemam nikakvu potrebu da razgovaram sa čovjekom koji je definisao opoziciju i mene kao lidera, da sa stranim službama spremamo krvavi scenarij na dan izbora, niti onima koji su učinili sve da zataškaju ubistvo banjalučkog studenta od 21 godinu, i vođom režima koji je izvrijeđao porodicu Dragičević. Ja to neću dozvoliti – naglasio je Govedarica.

Govoreći o informacijama da brojni općinski odbori SDS-a traže njegovu ostavku, on je kazao da su mu to danas neki lično demantovali u razgovoru, te da režim vještački pokušava napraviti nezadovoljstvo u SDS-u.

Poručio je i da nije zadovljan podrškom SDS-u za NSRS, da računa na čak 18 mandata, ali i dodao da je samo SDS kao stranka mogla da izdrži sve kroz šta su prošli.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.