VEZANI TEKST - Rusija smanjila za 50 posto isporuku za BiH, oglasio se i BH-Gas: Potrošači neće ostati bez plina

Tako je i danas, prvobitno Gazprom obavijestio BH-Gas da je smanjen dotok plina za 50 posto, što je sasvim razumljivo odmah upalilo alarma kod potrošača i stvorilo paniku šta ako ga skroz nestane. No, iz BH-Gasa su saopćili da su dva sata nakon te informacije dobili potvrdu da potrošači neće ostati bez plina te da je isporuka regulisana. 

Rusija je podsjetimo 2014. godine, na početku sezone grijanja, bez ikakve najave smanjila isporuku plina za BiH. Gazprom je ovaj svoj potez tada opravdao "skladištenjem većih količina plina u podzemna skladišta u Ruskoj Federaciji, a sve s ciljem da bi se omogućio pouzdan protok plina prema evropskim potrošačima kroz teritoriju Ukrajine.

Godinu kasnije, u mjesecu januaru Rusija je zaprijetila obustavom plina za BiH ukoliko se isporuči oružje za Ukrajinu. Tada je poručeno, u pismima koja su dostavljena Ministarstvu vanjskih poslova BiH, da ukoliko oružje bude isporučeno, onda će BH-Gas morati odmah da plati dug za plin koji je tada iznosio 102 miliona maraka ili će BiH u suprotnom ostati bez plina. 

U januaru 2009. godine bila je potpuno obustavljena isporuka plina Bosni i Hercegovini. 

- Ukoliko bh. vlasti ne riješe problem isplate ratnog duga za plin Rusiji, BiH može očekivati negativne reakcije ruskih vlasti - saopćila je zvanična Moskva putem Gazproma u septembru 2017. godine. 

I tako, iz godine u godinu iz Rusije su stizale prijetnje "zavratanjem plina", iz ovih ili onih razloga. Nekada je to ratni dug, nekada oružje, nekada tehnički problemi. I uvijek u sezoni grijanja.