open-navfaktor-logo
search
Veliko odricanje
Uveden poseban režim rada: Grupa radnika 14 dana neće izaći iz Termoelektrane Tuzla
Zbog epidemije koronavirusa Termoelektrana Tuzla uvela je poseban režim rada za radnike koje obavljaju poslove direktno u vezi s proizvodnjom električne i toplinske energije. Poseban ražim rada, saznaje Faktor, na snazi je od jučer, a grupa od više od 100 radnika, Termoelektranu neće napuštati u narednih 14 dana.
25.03.2020. u 14:39
get url
text
Termoelektrana Tuzla: Poseban režim rada

- Kada govorimo o energiji, govorimo o električnoj energiji, toplinskoj energiji za grijanje Tuzle i Lukavca te tehnološkoj pari za podršku industriji. Formirali smo dvije grupe radnika, tako da jedna grupa boravi u Termoelektrani 14 dana i 12 sati dnevno radi, a 12 sati odmara. Oni borave u prostoru sa posebnim mjerama, po principu samoizolacije. U taj prostor ne mogu ulaziti treća lica, a radnici ne mogu izlaziti u okruženje - pojašnjava direktor Termoelektrane Tuzla Izet Džananović.

Radnici u izoliranom prostoru imaju sve uvjete za ličnu higijenu, dnevni odmor i spavanje te naravno hranu.

- Druga grupa radnika koja je kod kuće, dok ne dođe vrijeme za rad, treba se ponašati po principu samoizolacije. Svaki radnik je prilikom ulaska na posao potpisao izjavu, koja po sadržaju odgovara upitniku za pacijente koji dolaze na pregled, a odnosi se na kontakte s ljudima iz trećih zemalja te, eventualno, simptome bolesti - pojašnjava Džananović.

Prije uvođenje ovih mjera koje je naložio direktor Termoelektrane uz saglasnost Uprave Elektroprivrede BiH, obavljeni su razgovori sa Sindikatorm radnika.

- Imali smo veliki broj radnika koji su se dobrovoljno javili da krenu s ovakvim načinom rada - kaže Džananović.

U TE Tuzla trenutno rade dva bloka, koja proizvode 423 megavata električne energije.

- Snabdijevanje ugljem je uredno, zalihe uglja i drugih sirovina su dovoljne za ovakav rad naredna dva mjeseca, a već radimo na mjerama da osiguramo sve za rad, ako ovo, ne daj Bože, potraje duže - navodi Džananović.

Poseban režim rada je uveden da se ne desi epidemija koraonavirusa među radnicima, što bi moglo ugroziti nesmetanu proizvodnju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.