open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Uvažene žalbe odbrane: Ukinuta osuđujuća presuda u predmetu Kraljević i ostali
Prvostepenom presudom Suda BiH, od 29. augusta 2018., Ivan Kraljević, Mate Jeličić, Stojan Odak, Vice Bebek i Vinko Radišić, proglašeni su krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva
08.07.2019. u 10:29
get url
text

Vijeće Odjela I za ratne zločine Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine je, nakon održane sjednice vijeća Apelacionog odjeljenja u krivičnom predmetu Ivan Kraljević i drugi, donijelo rješenje kojim se uvažavaju žalbe branioca optuženog Stojana Odaka i optuženog lično, te se presuda Suda Bosne i Hercegovine, od 29. augusta 2018. godine, ukida i određuje održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja Suda BiH.

Prvostepenom presudom Suda BiH, od 29. augusta 2018., optuženi Ivan Kraljević, Mate Jeličić, Stojan Odak, Vice Bebek i Vinko Radišić, oglašeni su krivim da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, te ih je prvostepeni sud osudio, i to optuženog Ivana Kraljevića na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine, optuženog Matu Jelčića na kaznu zatvora u trajanju od jedne godinu i šest mjeseci, optuženog Stojana Odaka na kaznu zatvora u trajanju od sedam godina, optužene Vicu Bebeka i Vinka Radišića na kaznu zatvora u trajanju od po jednu godinu.

Nepravosnažnom presudom proglašeni su krivim za zločine počinjene na području Ljubuškog, tačnije u Vojno-istražnom zatvoru (VIZ) u Ljubuškom.

Prema presudi, optuženi su zatočenike u VIZ-u u Ljubuškom držali u nehumanim uslovima, dozvoljavali njihovo maltretiranje, davali im vrlo malo hrane te ih odvodili na prinudne radove.

Kraljević i Jelčić su, prema presudi, u različitim periodima od septembra 1993. do marta 1994. bili upravnici u zatvoru koji se nalazio u zgradi policije u Ljubuškom i u kojem je bilo zatočeno više od 100 osoba bošnjačke nacionalnosti. Ostali optuženi su bili stražari.

Istom presudom, optuženi Ivan Kraljević, Mate Jelčić, Slavko Skender, Stojan Odak, Vice Bebek i Dragan Miloš su oslobođeni optužbe.

Ivan Kraljević oslobođen je optužbe da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti a u odnosu na krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, Mate Jelčić da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti i krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, Slavko Skender da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti i krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, Stojan Odak da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti, Vice Bebek da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti i krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika a Dragan Miloš da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Odak je – zajedno s Ivanom Kraljevićem, Matom Jelčićem, Vicom Bebekom i Vinkom Radišićem – u augustu 2018. godine

Protiv navedene presude žalbe su izjavili Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, te branioci optuženih Ivana Kraljevića, Mate Jelčića, Stojana Odaka, Vice Bebeka i Vinka Radišića kao i optuženi Stojan Odak - lično, iz svih zakonom predviđenih razloga.

Tužilaštvo BiH je predložilo da vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH u cijelosti uvaži žalbu kao osnovanu i ukine prvostepenu presudu u oslobađajućem dijelu i odredi održavanje pretresa na kojem će se ponoviti dokazi uslijed kojih je činjenično stanje pogrešno i nepotpuno utvrđeno, i da se presuda preinači u osuđujućem dijelu tako što će se optuženima koji su oglašeni krivim, izreći kazna zatvora u dužem trajanju.

Branioci optuženih Ivana Kraljevića, Mate Jelčića, Stojana Odaka, Vice Bebeka i Vinka Radišića i optuženi Stojan Odak, imali su saglasne prijedloge da Apelaciono vijeće uvaži žalbu, pobijanu presudu preinači i žalitelja oslobodi krivice ili blaže kazni ili pak žalbu uvaži i pobijanu presudu ukine i održi pretres pred Apelacionim vijećem.

Na sjednici Apelacionog vijeća održanoj 23. aprila 2019. tužiteljica i odbrane optuženih su ukratko izložili žalbene razloge iz izjavljenih žalbi, te su, također, ukratko izneseni i navodi iz dostavljenih odgovora na izjavljene žalbe. Optuženi su podržali navode svoje odbrane, saopćeno je iz Suda BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.