open-navfaktor-logo
search
Sastanak delegacija
Utvrđuju rokove: SDA i DF dogovaraju dinamiku formiranja nove Vlade TK
Delegacije Stranke demokratske akcije (SDA) i Demokratske fronte (DF) sastat će se večeras, a tema razgovora bit će formiranje nove Vlade Tuzlanskog kantona (TK), saznaje Faktor.
10.02.2023. u 15:54
get url
text
Potpisivanje izjave u prostrijama DF-a

Na sastanku bi trebali biti utvrđeni rokovi u procesu formiranja nove Vlade, a od toga će ovisiti i kada će biti održana sjednica Izvršnog odbora SDA TK na kojoj će biti donijeta odluka o mandataru za sastav Vlade TK.

Podsjećamo, većinu u TK predvodi Stranka demokratske akcije (SDA) sa 13 zastupnika u kantonalnoj Skupštini, a čine je još Demokratska fronta (DF) sa četiri i dva zastupnika Pokreta demokratske akcije (PDA) koji djeluju kao nezavisni. Također, tu su još i dva zastupnika Stranke za BiH (SBiH) i jedan Socijaldemokrata (SD) BiH, što čini ukupno 22 zastupnika u Skupštini TK, gdje je za minimalnu većinu potrebno 18 ruku.

Izvršni odbor SDA ima šest prijedloga za mandatara. Gradske i općinske organizacije ove stranke kandidirale su Irfana Halilagića, Asima Aljića, Begana Muhića, Senadu Dizdarević, Hajrudina Mehanovića i Rijada Joldića.

Kako saznajemo, ova većina koja je na okupu već tri mjeseca, još  je stabilna, a što se pokazalo i u decembru kada je usvojen kantonalni budžet za ovu godinu.

Kada su u pitanju pozicije u izvršnoj vlasti SDA će dobiti premijera i osam ministarstava, DF tri ministarstva, a SBiH jedno. S obzirom na to da SDA ima potpisan sporazum sa SDBiH, ova stranka će dobiti određene pozicije, ali još nije precizirano koje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.