open-navfaktor-logo
search
Vlada FBiH
Utvrđen Prijedlog zakona o pravima demobilisanih branilaca
Demobilisani branioci i članovi njihovih porodica mogu ostvariti više prava na osnovu ovog zakona
23.05.2019. u 10:44
get url
text

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Mostaru, utvrdila i u po hitnom postupku Parlamentu FBiH uputila Prijedlog zakona o pravima demobilisanih branilaca i članova njihovih porodica. Demobilisanim braniocem se, u smislu ovog zakona, smatra pripadnik Armije Republike BiH, Hrvatskog vijeća obrane i policije nadležnog organa unutrašnjih poslova, koji je učestvovao u pripremama za odbranu ili u odbrani BiH od 18.9.1991. do 22.4.1996. godine, a minimalno godinu dana. Demobilisanim braniocem dobrovoljcem smatra se i osoba koja je, u istom periodu, kao maloljetna, dobrovoljno stupila u Oružane snage.

Demobilisani branioci i članovi njihovih porodica mogu ostvariti više prava na osnovu ovog zakona. Riječ je o pravima na zdravstvenu zaštitu, liječenje u inostranstvu, banjsko i klimatsko liječenje, jednokratnu novčanu pomoć za liječenje, prednost u korištenju usluga zdravstvenih ustanova, troškove prevoza za liječenje u drugom kantonu i besplatno liječenje PTSP-a.

Također su osigurani povoljniji uslovi i prioritet pri zapošljavanju, pomoć u slučaju smrti, novčana egzistencijalna naknada, prijevremeno povoljnije penzionisanje i duži godišnji odmor po osnovu učešća u Oružanim snagama. Egzistencijalnom novčanom naknadom bit će obuhvaćeni demobilisani branioci koji imaju 57 godina i stariji, a koji su najmanje jednu godinu bili učesnici u Oružanim snagama, najmanje jednu godinu na zavodu za nezaposlene, i koji nemaju nikakvih drugih prihoda.

Među pravima su i stambeno zbrinjavanje, subvencija plaćanja naknada za pogodnost, za dodijeljeno gradsko građevinsko zemljište i za uređenje građevinskog zemljišta. Tu su i dodjela sredstava za održivi povratak, besplatni priključak na infrastrukturne mreže (voda, električna energija, gas), prednost pri smještaju u penzionerske domove i gerontološke centre, osiguranje povoljnijih uslova školovanja, izdavanje identifikacijske kartice demobiliziranog branioca, te besplatna pravna pomoć.

Uz ova prava, propisana je i   javna objava jedinstvenog registra branilaca i korisnika prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite na web stranici Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrembeno-oslobodilačkog rata. Federalno ministarstvo finansija danas je zaduženo da, s ciljem osiguranja sredstava za provedbu Zakona, u najkraćem roku pripremi Rebalans budžeta FBiH za 2019. godinu kako bi i on bio upućen Parlamentu FBiH po hitnoj proceduri.

Kako je predviđeno, primjena Zakona o pravima demobilisanih branilaca i članova njihovih porodica počinje 1.7.2019. godine, uz istovremen prestanak važenja Sporazuma postignutog između Vlade FBiH i boračkih udruženja o dostignutom nivou sredstava u budžetu FBiH na poziciji resornog ministarstva namijenjenih za rješavanje prioritetnih zahtjeva boračkih kategorija.

Vlada je danas zadužila rukovodioce federalnih organa da povuku naloge za isplatu po osnovu tužbi zaposlenika, saopćila je Vlada FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.