open-navfaktor-logo
search
Svečana akademija
Utemeljitelj urbane Tuzle: Obilježeno 450 godina Gazi Turali-begovog vakufa
Svečanom akademijom u amfiteatru Behram-begove medrese obilježena je 450. godišnjica Gazi Turali-begovog vakufa u Tuzli.
27.10.2022. u 16:19
get url
text

Gazi Turali-beg je utemeljio urbanu Tuzlu i od nje u 16. stoljeću napravio centralno administrativno mjesto na ovome području, što se zadržalo do današnjeg dana. Sin je Ejne-hana i spada u red najznamenitijih vakifa 16. stoljeća, koje se smatra zlatnim vijekom islamske kulture u Bosni i Hercegovini.

Tokom vršenja svoje dužnosti, Gazi Turali-beg se izborio da Tuzla dobije značajno mjesto u Osmanskom carstvu. Tuzli je ovaj plemeniti vakif podario džamiju, 38 dućana, jednu četvrtinu ukupnih izvora slane vode, han, hamam, preko 750 dunuma zemlje, 300.000 akči. Pored Tuzle, Gazi Turali-beg je ostavio brojne vakufe u Sarajevu, Foči, Čajniču, Prači, zatim Novom Pazaru i Čačku u današnjoj Srbiji i Iloku u današnjoj Hrvatskoj.

- Gazi Turali-begov vakuf u Tuzli je jedan od najimpozantnijih vakufa u povijesti Bosne i Hercegovine. Imao je kolosalnu ulogu za ovaj grad i njegovu okolinu. Dao je iznimno velike prinose na korist ljudima tokom duge povijesti. Ono što je za nas važno značajnim dijelom je ovaj vakuf obnovljen u našem vremenu. To je danas jedna savremena vakufska zadužbina na koju smo ponosni svi mi u Islamskoj zajednici, posebno u Tuzli. S tim u vezi, nažalost, u ovoj godini u kojoj obilježavamo 450 godina vakufname Gazi Turali-bega uz svečani ton koji imamo mi smo u neprestanoj borbi da se očuva vakuf Gazi Turali-bega. To je naša svakodnevica. Nećemo i ne smijemo prestati da se borimo za pravo vakifa, pravo velikih dobrih ljudi, pravo svih ljudi zbog kojih je vakuf ustanovljen - kazao je tuzlanski muftija Vahid ef. Fazlović.

Pored muftije Fazlovića, svečanoj akademiji su prisustovali i potpredsjednik bosanskohercegovačkog enititeta RS Ramiz Salkić, premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić, ministar MUP-a TK Hajrudin Mehanović, pomoćnik gradonačelnika Tuzle Zijad Lugavić, glavni imam MIZ Tuzla hafiz Ahmed ef. Huskanović, predsjednik Izvršnog odbora Amir Karić, glavni imami i predsjednici izvršnih odbora, direktori ustanova, muderrisi Behram-begove medrese, imami, mutevelije, uglednici Tuzle i brojni gosti.

- Ova godina je proglašena godinom Gazi Turali-begovog vakufa. Drago nam je da radimo na podsjećanju na važnost svakog vakufa. Vakufi Gazi Turali-bega govore o brizi, ne samo za sebe, i ne samo danas nego za sutra i naše generacije koje dolaze. Pozivamo i nas i sve druge da poštujemo vakufe, jer na vakufu graditi i gledati u budućnost nema bereketa. Ne bi trebalo da oduzimanjem vakufa grade svoj prosperitet - kazao je glavni imam MIZ Tuzla hafiz Ahmed Huskanović.

Na svečanoj akademiji uručena je i Gazi Turali-begova plaketa, najviše godišnje priznanje Medžlisa Islamske zajednice Tuzla. Do sada je plaketa dodijeljena reisu-l-ulemi IZ u BiH Husein ef. Kavazoviću, muftiji tuzlanskom Vahid ef. Fazloviću i ranijem predsjedniku IO MIZ Tuzla Hasanu ef. Spahiću.

Povodom obilježavanja 450 godina Gazi Turali-begovog vakufa, Plaketa je ove godine dodijeljena džematskim odborima Medžlisa Islamske zajednice Tuzla. Istaknute su brojne aktivnosti i poslovi koje obavljaju džematski odbori te je iskazana pohvala za ustrajan i predan rad aktuelnih i svih ranijih džematskih odbora Medžlisa IZ Tuzla.

Muftija Fazlović je povodom ovog značajnog jubileja uručio Priznanje Muftijstva tuzlanskog Medžlisu Islamske zajednice Tuzla i arhitekti Husejnu Dropiću.

Muftijstvo tuzlansko je ustanovilo Priznanje koje se dodjeljuje u posebnim prilikama, za ostvarene značajne uloge i izuzetne doprinose u radu organa i ustanove, kao i za afirmaciju ukupne misije Islamske zajednice na području Muftiluka tuzlanskog.

Svečanu akademiju organizovali su Muftijstvo tuzlansko, Medžlis Islamske zajednice Tuzla i Behram-begova medresa u Tuzli. Program u okviru kojeg je izveden kraći dramski komad o Gazi Turali-begu, pripremili su učenici i učenice Behram-begove medrese s profesoricom Eminom Hatunić, a u programu je učestvovao i hor Medžlisa IZ Tuzla "Gazi Turali-beg".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.